Kort efter att anläggningen vid Fixområdet stod färdig förra hösten tog We are padel över driften. Sedan dess har förutsättningarna för hallar som denna ändrats dramatiskt, enligt Örebroföretagets styrelseordförande Pontus Gustafsson.
Antalet banor i Sverige har fördubblats, samtidigt som intresset för sporten planat ut. Enligt den ansökan om företagsrekonstruktion som lämnats in till tingsrätten förlorar We are padel ungefär 15 miljoner kronor – varje månad.
Padelboomen har snabbt övergått i en allvarlig kris.
– Det är givetvis jättejättetråkigt, säger Pontus Gustafsson.
Hur allvarligt är läget?
– Läget är allvarligt. Vi har sett en otrolig utveckling vad det gäller antalet banor. Padelspelandet är fortfarande på en hög nivå, men det ska fördelas på väldigt många fler anläggningar. Vi har lönsamhetsproblem och ser skenande elpriser och inflation framför oss. Det gör att vi måste ta ett grepp.
Kan det bli fråga om konkurser?
– Jag utesluter egentligen ingenting.
En total översyn av verksamheten har inletts. Men än så länge är samtliga av We are padels över 70 anläggningar i landet, inklusive den i Söderköping, öppna och i drift.
– I det korta perspektivet löper verksamheten vidare precis som innan ansökan om rekonstruktion, säger Pontus Gustafsson.
Advokat Nils Åberg har utsetts till rekonstruktör. Han konstaterar att det finns risk för konkurser, både för enskilda hallar och för moderbolaget, framöver.
– Det finns stora lönsamhetsproblem överlag. De måste tas tag i.
Lönsamheten varierar kraftigt mellan We are padels olika anläggningar, enligt Nils Åberg. Men om hallen i Söderköping är hotad vill han inte kommentera.
– Jag kan inte uttala mig om enskilda hallar. Det pågår ett arbete och jag vill inte föregripa diskussioner med olika hyresvärdar runt om i landet, säger han och tillägger:
– Det jag kan säga är att det behövs hyresreduktioner över hela linjen.
We are padel startades 2017 och har vuxit snabbt. I dag har de omkring 300 anställda.
Trots det allvarliga läget anser Nils Åberg att det finns en "långsiktig potential" i bolaget. Ambitionen är att behålla så många anläggningar som möjligt.
Och att We are padel ska kunna drivas vidare, i någon form.
– Det finns en sådan förhoppning. Annars hade inte jag tagit på mig ett sådant här uppdrag.