På väg till firande i Kristianstad

Scouting firar 100 år. Det firas ordentligt med ett stort läger i Kristianstad. 5 ungdomar från S:t Drottens scoutkår i Söderköping deltar. - Det ska bli kul. Man träffar nya kompisar, säger Niklas Rosander, 13 år.

Scouter från S:t Drottens scoutkår på väg till sitt livs hittills största läger. Från vänster Alexander Larsson, Niklas Rosander, Jesper Rosander, Linnea Karnock, Julia Wigmor, Hanna Nilsson, Lillan Fahlstedt. Längst bak Seved Blom, scoutledare. foto: gabriella nilsson

Scouter från S:t Drottens scoutkår på väg till sitt livs hittills största läger. Från vänster Alexander Larsson, Niklas Rosander, Jesper Rosander, Linnea Karnock, Julia Wigmor, Hanna Nilsson, Lillan Fahlstedt. Längst bak Seved Blom, scoutledare. foto: gabriella nilsson

Foto:

Söderköping2007-07-16 04:00
Storebror Jesper Rosander, 15 år, nickar instämmande. Alexander Larsson, 15, tillägger att det finns många tjejer på plats och ler brett. Under sina nio dagar på Rinkabyfältet i Kristianstad, där kåren ska bo, hinner de möta många nya ansikten.
Cirka 18 000 deltagare väntas, däribland scouter från Österrike, Tyskland, Grekland, Frankrike och USA. Seniorerna ur S:t Drottens scoutkår, mellan 13-16 år, tar med de utländska gästerna på så kallad "camp-in-camp". Under ett dygn lämnar de lägerområdet och ger sig ut på hajk, gästerna får uppleva svenskt friluftsliv, både vandra och paddla, och se naturen. De ska bygga upp läger och laga mat på stormkök.

Små byar
- Vi bor i små byar på området. Förmodligen får vi ta med grekerna ut på hajk, de bor i samma by som oss säger, scoutledaren Seved Blom. Det ska bli spännande, vi har aldrig varit på något så stort läger!
Lägret har tre ledord: Möten, modernt och mångfald. Allt som de gör på lägret ska passa in i något, eller flera av orden. Schemat är fullspäckat av teman och aktiviteter. Storscouten själv, Kungen, kommer förstås och deltar under jubileet. Lillan Fahlstedt, 16 år, ser förväntansfull ut.

Stor gemenskap
- Jag har varit scout sedan jag var så här liten, säger hon och måttar med handen en bit ovanför knäet. Det roligaste är hajkerna och lägren, det blir som en stor gemenskap. Och så träffar man nya kompisar.
Lillan tog med sig sin barndomsvän, Hanna Nilsson, 16 år, till scoterna för ett par år sedan. Hon håller med om att lägren är roligast. I år är det speciellt med de olika ländernas deltagande. Men språkkunskaperna är inte de bästa.
- Vi får improvisera helt enkelt, säger Hanna. Det ordnar sig!
Seved Blom, som själv blev scout för några år sedan, har varit på en rekryteringsturné i kommunen. Han menar att det bästa är att alla kan vara med i scouterna.
- Alla samhällsklasser kan vara med, det här är ingen snobbsport, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om