Den 2 april öppnas Söderköpings nya, tillfälliga, återvinningscentral på Telegatan. Den ersätter den långlivade återvinningscentralen vid Hjälmsborg som har spelat ut sin roll och ska avvecklas och slutligen täckas. På sikt – tanken är om fem år – ska den nya och permanenta återvinningen stå klar på en yta alldeles intill den nuvarande anläggningen vid Hjälmsborg sydväst om Söderköping, utmed Östra Rydsvägen.
Men från och med i vår och fem år framåt är det alltså den nya återvinningscentralen på Telegatan som gäller när Söderköpingsborna ska slänga sina grovsopor. Alldeles intill den nuvarande återvinningsstationen med en rad containers för olika förpackningsmaterial på led. Arbetet med att iordningställa ytan för den nya anläggningen pågår som bäst.
– Den nuvarande återvinningscentralen ligger på en gammal, nedlagd deponi. Men den ska sluttäckas så att det inte sipprar in vatten eller att läckage till omgivningen uppstår. Det är ett omfattande jobb som väntar med stora mängder schaktmassor som ska kapsla hela ytan likt ett lock. Det känns bra att kunna ta ansvar för gammalt avfall i marken, säger Theres Stark, VA- och renhållningschef.
Hela den operationen beräknas kosta sex miljoner kronor exklusive moms.
Kommunens servicenämnd beslutade i november 2022 att den nuvarande återvinningscentralen skulle stängas den 1 januari 2024. Fullt så bråttom blev det inte och datumet ändrades till den 31 mars i år. Men det är ändå knappt om tid för att få den nya anläggningen på plats. Planen är samtidigt att öppna Telegatan så att trafiken till anläggningen kan matas från Ringvägen för en smidig passage när man slänger sitt skräp.
Innan kommunen fastnade för den här platsen hade bygglov sökts för flera andra platser. Som dock överklagades. Även här, medger Theres Stark, kan boende komma att påverkas.
– Det blir bara privatpersoner som får utnyttja den. Och bara för "torrt" avfall som inte luktar. Inga sopbilar kommer heller att använda den, säger hon.
– Däremot kan det bli en viss påverkan i form av buller. Det är några som har hört av sig med sådana farhågor. Vi gör vad vi kan för att hålla nere bullret. Det är ju trots allt ett industriområde och enligt den bullerutredning som genomförts kommer vi att klara godkända värden.
I övrigt blir öppettider, personal och utrustning samma som vid Hjälmsborg. Men det kan bli ett glapp på någon vecka mellan det att Hjälmsborg stänger och den nya anläggningen öppnar.
– Vi hoppas på förståelse för det, säger Theres Stark.
Budgeten för den nya, tillfälliga återvinningscentralen landar på 3,5 miljoner kronor.
Återvinningscentralen vid Hjälmsborg är samtidigt ett av Söderköpings mest populära "utflyktsmål" med cirka 30 000 besök per år.
När vi besöker Hjälmsborg en vardagsförmiddag mitt i veckan är det också en strid ström av besökare som vill bli av med saker. Ett par från Söderköping, som håller på att lägga nytt golv hemma i bostaden, slänger uttjänta masonitskivor.
– De följde med när vi tog bort mattan, säger de.
De är väl medvetna om den stundande flytten av återvinningscentralen.
– Jodå, det har vi hört talas om. Det blir nog bra. Det blir ju lite närmare att ta sig till det nya stället. Samtidigt som det alltid har fungerat väldigt bra här också. Personalen är alltid så trevlig. Bemötandet är viktigt, säger de och stretar vidare med sina masonitskivor.
I bortre delen av återvinningsområdet tornar högarna av schaktmassor upp sig likt konstgjorda skidbackar. Material som väntar på att få täcka hela anläggningen. I en annan del är sopbilarnas omlastningsplats placerad. Även den ska bort inom kort.
– Sopbilarnas kommer att få en tillfällig anläggning vid Bjärka istället. Den blir enbart till för sopbilar. Inte för privatpersoner eller företag, säger Theres Stark.
– Anläggningen kommer att hantera omkring 5 000 ton avfall och förpackningar per år. Därmed får vi en effektivare hantering och omlastning än vad vi tidigare har haft. Parallellt pågår arbetet med att utreda en ny permanent lösning. Planen är att den ska vara klar att öppna om fem år. Precis som den nya, permanenta återvinningscentralen.
Boende i närliggande Storängens samfällighet, där 40 fastigheter ingår, har reagerat på placeringen av den nya återvinningscentralen. Ordförande Tommy Wallenborg säger:
– För det första fick vi höra talas om beslutet väldigt sent och hann inte överklaga. Vi kommer helt klart att påverkas av ökat buller och försämrad utsikt. Jag hoppas verkligen att kommunen åtminstone skärmar av med bullerplank eller annat skydd.