Något hände efter sommaren och medeltidsfirandet under Gästabudet. Det är känslan hos Lina Kemle och Mimmi Hermez. Samma sak har de hört från flera av butikerna och företagarna i stadskärnan.
Kunderna är borta.
– Jag känner inte igen köpbeteendet. Jag har aldrig varit med om en sån stor nedgång under september och nu in i oktober. Folket är som borta och det är dött på gatorna, säger Lina Kemle, som driver Hund och kattshopen, butiken Trolltyg och skönhetssalongen FransLina i Söderköpings centrum.
Hon får medhåll av kollegan Mimmi Hermez som driver Tempo.
– Det har verkligen varit ovanligt lugnt. Det kan vara lite väderberoende men vi hade ju bra väder hela september och då brukar det vara folk men det har varit annorlunda, säger hon.
Sommaren i Söderköping beskriver de som väldigt bra och en dipp kommer alltid efter Gästabudet men så illa som i år brukar det inte vara.
– Det är klart att man kan ta en dipp men fortsätter det blir det kännbart. Vi har bra kontakt företagarna emellan, nu när vi pratat i september och början av oktober här så undrar alla – var är allt folk? Vad händer?, säger Lina Kemle.
Är det fel butiker i Söderköping?
– Jag tycker ändå det finns bra och nischade butiker med ett stort och annorlunda utbud. Det har varit bra förut så nåt har hänt.
Vad är svårt att sätta fingret på.
– Kanske har folk spenderat mer pengar under semestern och nu håller de igen. Samtidigt har räntorna gått ner och elen är inte så dyr längre så det är ändå svårt att förstå. Köpbeteendet borde inte ändra sig så markant som det har gjort, funderar Lina Kemle.
Björn Ekengren är näringslivssamordnare på Söderköpings kommun. Han tror att osäkerheten kring ekonomin kan vara orsaken till det företagarna upplever just nu.
– Generellt tror jag att alla går och väntar på vad som ska hända. Per definition är det fortfarande lågkonjunktur. Förhoppningsvis kan vi se en förändring under nästa år i konjunkturen.
– Det känns som det fortfarande står och väger, många väntar på räntesänkningar och vi går från sommarkänslan till höstkänslan. Då håller folk i pengarna och håller igen lite, säger han.