Nu har det snart gått sex månader sedan en omfattande omorganisation påbörjades inom Söderköpings hemtjänst. En omorganisation som av personalen beskrivs som en katastrof.
– Brukarna skulle få mer tid och det skulle skapas kontinuitet, istället blev det kaos, säger Kristin Hellgren.
Sedan organisationsförändringarna drog igång har mycket förändrats. Dåvarande socialchef Jens Samuelsson valde att från en dag till en annan avsluta sin tjänst i april. Enhetschefer slutade, sjukskrevs och gick på föräldraledighet. Tes-planerarna byttes ut och blev färre och en larmgrupp skapades. Drygt 20 hemtjänstanställda slutade. Nya sexveckorsscheman infördes, och byttes ut till åtta. För att nu den 6 augusti gå över till att bli fyraveckorsscheman.
– Och ingen vet varför, eller hur det förbättrar verksamheten? Det enda det medför är att vi inte kan planera våra liv längre fram än fyra veckor, säger Kristin Hellgren.
I mitten på juni gick kommunen ut och meddelade att omorganisationen hade börjat sätta sig. I ett pressmeddelande skrev man: "En mycket viktig faktor i planeringen är att det ska finnas tid för restid och återhämtning mellan arbetspassen".
– Planeringen fungerar inte överhuvudtaget. Den görs på morgonen och kan ändras närsomhelst under dagen, säger Ida Hubnér, som har arbetat som vikarie under sommaren.
Kristin Hellgren säger att den ickefungerande planeringen gör arbetet ineffektivt. Hon berättar om ett tillfälle då tre olika hemtjänstpersonal, vid tre olika tillfällen under en dag, besökte samma brukare.
– En för att hjälpa till att handla, en annan för att kolla läget i värmen, och en tredje för att hjälpa till med medicinerna. Allt detta kunde ha gjorts vid samma tillfälle om planeringen fungerat. Nu blir det i stället extra restid och tid som kunde gått till en annan brukare – inte så kostnadseffektivt, säger hon.
Inte heller har brukarna fått den extra tid och kontinuitet som politikerna lovade. Tvärtom, säger Kristin Hellgren.
– Vi är anställda i gruppen som har hand om landsbygden runt Östra Ryd, men kan vara tvungna att hoppa runt till både innerstadsgruppen och skärgårdsgruppen under samma dag. Vi kan vara hos en brukare i Östra Ryd och städa för att i nästa stund, inom tio minuter, förflytta oss till S:t Anna där vi ska hjälpa till med ett lyft.
Larmgruppen som skulle avlasta personalen har inte heller fungerat, enligt Ida Hubnér.
– Tanken är att de ska ta larm vi inte hinner med, men ofta får man till svar att de inte heller har tid, säger hon.
Ida Hubnér säger att hon absolut inte kan tänka sig att fortsätta arbetet efter sommaren.
– Jag har fått frågan men har tackat nej. Jag tycker att verksamheten sköts otroligt dåligt, säger hon.