"Hjälp oss att få stopp på detta." Det skriver Söderköpings kommun i ett inlägg på Facebook. På de intilliggande bilderna syns klotter högt upp på Ramunderskolans tak.
När NT åker ut har klottret målats över. Men det är inte den enda platsen på hög höjd där klottrare varit framme. Någon eller några har även klättrat upp på Bergaskolans tak för att klottra.
Daniel Sandberg, arbetsledare på drift och underhåll på kommunen, har jobbat mot klottret i åtta år. Han har aldrig sett något liknande.
– Det är första gången. Det är helt klart så att klottrarna börjar våga lite mer, säger han.
Vad tänker du om det?
– Rent spontant känns det som att man bara väntar på att det ska hända en olycka. Ramunderskolans tak är riktigt högt, det finns absolut en risk för att dö om man skulle ramla ner.
Huruvida det här är en ny, farlig trend i Söderköping är svårt att säga. Daniel Sandberg hoppas så klart inte att så är fallet.
– Det kanske är en ny trend. Det kanske är så att de som klottrar har blivit äldre och vågar mer. Vissa "taggar" har man sett i fem års tid. En sådan person är säkert i 20-årsåldern nu, säger han.
När vi ber Daniel Sandberg räkna upp platser i Söderköping som har utsatts för klotter på senare tid blir hans spontana lista lång. Vattentornet, Hagaskolan, Björkhagaskolan, pump- och elstationer på Norrköpingsvägen, Vikingen, Norrtulls förskola, Ramunderskolan och Bergaskolan.
Mycket av klottret saneras snabbt. Men man behöver inte leta länge under rundturen i Söderköping för att hitta klotter.
– Det finns över hela stan, även om vi är duktiga på att ta bort det. Klottrare vill ju gärna synas så det finns en risk att uppmärksamheten gör att det får ett uppsving.
Samtidigt är det viktigt att uppmärksamma det eller?
– Ja, absolut. Det är en stor och onödig kostnad för kommunen. Jag tror inte att förövarna förstår det.
Är Söderköping extra hårt drabbat just nu?
– Ja, fastigheterna är det, även om det går i vågor.
Hur ska man få stopp på det?
– Ja, du det är den ständiga frågan. Det här sker i regel nattetid när folk inte är ute. Det är väl om polis eller väktare kan ta klottrarna på bar gärning annars är det svårt, säger Daniel Sandberg.
Kommunen uppger att allt klotter polisanmäls.
Och nu vädjar man alltså även till alla föräldrar att hjälpa till genom att prata med sina barn.