Fokus ska i stället ligga på närodlad mat.
– Vi menar att man kan ha ambitionen att köpa både svenskt och ekologiskt, säger Rosanna Nordrup, ledamot i servicenämnden.
Hon lyfter att ekologisk jordbruk gynnar biologisk mångfald. Och att lokala bönder som satsat på att odla ekologiskt riskerar att drabbas.
– Vi har många ekobönder i Sverige som går på knäna just nu. Vanliga konsumenter har redan valt bort en del ekologiskt av ekonomiska skäl.
Men nämndens ordförande Yvonne Persson (M) försvarar beslutet.
– Det här behöver inte betyda att det blir mindre hållbart för vår jord. Jag kan ta ett exempel: Ska man servera grejer som kommer från andra sidan jordklotet eller ska man ta det som finns i närområdet?
Är det här ett sätt för kommunen att spara pengar?
– Nej, vi sparar inga pengar, men det finns en beredskapssynpunkt som har vägt tungt. Vi får inte bli för beroende av importerad mat. Det är inte alltid det finns ekologisk lokal mat att få tag på. Då har vi fått importera från andra länder, som ibland ligger långt bort.
Skulle inte målsättningen kunna vara att ha mat som är både närodlad och ekologisk?
– Det behöver inte vara ett motsatsförhållande mellan ekologiskt och närproducerat, men vi har valt närproducerat av beredskapsskäl och för att begränsa antalet mål.
Enligt majoritetens strategiska plan ska kommunen vara "aktiv vad det gäller ekologiskt hållbar utveckling".
Är inte ett sådant här beslut ett steg bort från det?
– Det beror på vad du menar med ekologisk hållbar. Vi ser det inte så.