Arbetet har precis börjat och ska vara klart senast till årsskiftet. Bakgrunden är en ny lag som gör att kommunerna ska ta fram en färsk lägesbild av kriminaliteten minst vartannat år för att det brottsförebyggande arbetet ska vara så effektivt som möjligt.
– Det ska vara ett kunskapsbaserat aktuellt underlag som gör att man ska kunna revidera vilka åtgärder man gör och vad man har för inriktningar inom kommunen tillsammans med andra aktörer, säger Desirée Blichfeldt, beredskaps- och säkerhetssamordnare i Söderköpings kommun.
Lägesbilden tas fram tillsammans med bland annat kommunens olika förvaltningar, polisen och externa aktörer som Räddningstjänsten och vaktbolag. Frågeställningar som kan vara aktuella är till exempel bilden av brottsligheten i skolorna, om det finns skillnader i de brott där män eller kvinnor förekommer, risk för att barn och unga involveras i grov kriminalitet eller tecken på våldsbejakande extremism.
– Åtgärderna kan sen vara allt från att man ökar kunskapen hos gympersonal och diplomerar gym till att man underhåller grannsamverkan och båtsamverkan. Det kan vara trafiksäkerhetsdagar och information om viltolyckor, säger Desirée Blichfeldt.
Förväntar ni er att det har dykt upp nya typer av brott som inte funnits tidigare? Bedrägerier mot äldre har det till exempel varit mycket rapporter om det senaste åren?
– Det kan vi absolut se. Det är ett nationellt problem och kanske inte speciellt för Söderköping men det är någonting som inte var upptaget i den tidigare lägesbilden som vi har. Det är en aspekt eller en parameter som vi tittar på. Tillsammans med polisen tittar vi då kring anmälda brott och statistik och om det finns någon skillnad där i stadskärnan eller på landsbygd. Det är sånt som kommer finnas med i lägesbilden sen.
Även gängkriminaliteten bland unga är väl ett relativt nytt fenomen?
– Ja, det är också en sak vi tittar på men det är för tidigt att kunna tala om i nuläget. Så där kan jag inte ge något svar. Men vi ser över många olika aspekter.