Nina och Jihad övertog bageriet

Nina och Jihad Jawadi, med libanesiska rötter, har flyttat från göteborgsförorten Angered till Söderköping för att överta Skepps Bageri. - Vi driver det tills vidare som ett familjeföretag, säger Jihad.

(Dig.bild; Bagare 2 och Bagare 3) Jihad Jawadi bakar allt bröd i sitt bageri. Runt 250 kilo vetemjöl går det åt varje vecka.

(Dig.bild; Bagare 2 och Bagare 3) Jihad Jawadi bakar allt bröd i sitt bageri. Runt 250 kilo vetemjöl går det åt varje vecka.

Foto:

SÖDERKÖPING2004-08-27 04:00
Jihad kom som flykting till Sverige och har bott på flera förläggningar i landet innan han rotade sig i Göteborg, där han levt sedan 1989.
1992 kom Nina från Libanon, och det blev giftermål.
Fyra söner har det också blivit, och nu har hela familjen flyttat från Angered till Söderköping.
- Våra barn är födda i Sverige, och vi vill att de växer upp bland andra svenskar och får svenska kompisar. I Angered bor mest invandrarfamiljer, säger Jihad.
Därför slog de till direkt när det läste i en tidningsannons att Skepps Bageri i småstaden Söderköping var till salu.
- Vi hade inte varit i Söderköping förut. Ena dagen kom vi hit för att titta på bageriet, och andra dagen skrev vi under papprena. Vi tyckte det var mysigt med en liten stad där många känner till varandra, säger Jihad som snabbt såg till att familjen fick en bostad.

Nya kompisar direkt
De fyra sönerna har installerat sig på Brobyskolans låg- och mellanstadium.
- Redan första dagen fick de nya kompisar, det var jättetrevligt! fortsätter Jihad.
I Västra Frölunda, ett par mil i bil från hemmet i Angered, drev Jihad ett bageri och ett konditori som nu överlåtits till hans bror.
Från Göteborg har han tagit med sig receptet på Göteborgsvetebröd - med mer socker, margarin och kardemumma än i annat vetebröd.
Som bagare blir det långa
arbetsdagar, och än så länge arbetar paret ensamma i rörelsen.
- Jag börjar vid 03.00 eller 03.30 och arbetar fram till klockan 18.00, säger Jihad.
- Går företaget bra kan vi anställa folk, tillägger han.
Hustrun Nina sköter försäljningen.
Paret levererar också bröd, bland annat till Söderköpings Brunn.
Förutom att baka matbröd och tilltugg till kaffet specialiserar sig bageriet på bröllopstårtor av stora mått.
I deras egentliga hemland Libanon är bröllopstårtor i flera våningar vanliga.
Snart får konditoriet vid Rådhustorget - som förra bageriinnehavarna Jonas och Tina Skepp etablerade häromåret - en ny ägare, och tanken är då att bageriet ska bli en fast leverantör till konditoriet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om