Mystik kring brudkronor som visas

S:t Annas brudkrona sägs ha kommit till från en skatt. Den och flera andra brudkronor ställs för tillfället ut i S:t Laurentii kyrka i Söderköping.

Kyrkans egna. S:t Laurentii kyrkas brudkrona finns med.

Kyrkans egna. S:t Laurentii kyrkas brudkrona finns med.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2017-07-07 14:57

– Vi vet väldigt lite om de flesta kronorna, det är bara S:t Annas krona som vi vet lite mer om. De övriga vet vi när de tillverkades och hur tunga de är, berättar guiden Peter Drexel.

Drothems brudkrona från 1871 har förgyllt silver och slipade stenar i violett, grönt, gult och blått. Sankt Laurentiis krona är från 1578 men omarbetades 1663. Även den är av förgyllt silver med slipade röda, blå och genomskinliga stenar. Det finns även en liten vit knypplad krona och mindre förgyllda kronor. Många av dem har franska liljor som symboler.

– De som vill kan fortfarande låna brudkronorna vid bröllop. Det var vanligt förr i tiden att man gjorde det men numera är det nästan ingen som vill det, säger Peter Drexel.

Enligt sägnen finns en skatt i Kapellviken, långt ner på botten är en gyllene vagn gömd och den vaktas av trollen. För att kunna ta upp vagnen måste tre förutsättningar uppfyllas. Det måste vara torsdag med nymåne och man måste ha två vita tvillingoxar som drar vagnen. Sedan måste man vara absolut tyst.

– Det var den detaljen som bröt förtrollningen. En gång hade några män lyckats få upp den gyllene vagnen ända upp på stranden. Den glänste i månskenet då en av oxarna tog i så att benen vek sig. Då var det kört för den ena körkarlen utropade: ”benen viker sig” och förtrollningen bröts. Trollen tog tillbaka vagnen men en bit av skakeln hade hamnat innanför kyrkogården. Eftersom den låg i vigd jord kunde inte trollen ta den och där låg en guldklimp i jorden. Av den är brudkronan gjord, säger man, skrattar Peter Drexel.

Uställning. Brudkroneutställning i Sankt Laurentii kyrka i Söderköping.
Uställning. Brudkroneutställning i Sankt Laurentii kyrka i Söderköping.

På utställningen finns både brudkronor och brudkransar.

Även de stora askarna som man förvarade brudkronorna i finns bevarade.

Några av brudkronorna är:

Drothems brudkrona från 1871, S:t Laurentii brudkrona från 1578 men som omarbetades 1663 och S:t Annas brudkrona som köptes 1638.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om