Under våren börjar det stora semesterpusslet läggas. De fasta semesterperioderna har sedan ett par år slopats helt och även i år erbjuds de omkring 400 medarbetare som jobbar inom den kommunala vård och omsorgen extrapengar för att flytta sina semesterveckor. En morot i strävan mot att klara bemanningen.
– Det är en stor utmaning att klara sommarbemanningen men den största utmaningen ligger egentligen i att vi blir fler äldre och att behovet av personal ökar. Då gäller det att vi är rädd om vår personal också långsiktigt så att det är ett attraktivt yrke. Då ingår att personalen får bra semestrar och att vår personal är delaktiga i planeringen, säger Ann Henriksson, socialchef i Söderköpings kommun.
Hon fortsätter:
– Små saker kan göra mycket och det här bidrar till delaktighet och inflytande.
Sommarbonussystemet gäller för den som lägger någon av sina fyra semesterveckor utanför den ordinarie semesterperioden som sträcker sig från vecka 23 till vecka 34 och får den beviljad. Det rör sig om 2 000 kronor per vecka.
– En del kanske tycker att det är onödiga pengar, men det är en liten summa som gör mycket för oss i att få till en bra planering. Det underlättar och det är bra för både vår personal och för verksamheten, säger Ann Henriksson.
Juli månad är den mest kritiska månaden. Det är då vill flest personer vill ta ut sin semester. Och för att kunna få ta del av bonusen får man inte ha någon semester alls mellan vecka 28-31.
Tidigare har bonussystemet gett effekt.
– Vi har tidigare sett att det fungerar bra. Det är något som stimulerar att några fler vill sprida sin semester på veckorna som inte är de mest attraktiva.
Årets bonussystem har förändrats marginellt sedan föregående år, förklarar Ann Henriksson. Men årets upplaga kommer med ett visst förtydligande.
– Vi har fått någon återkoppling om att man inte riktigt vetat hur man ska söka bonusen. Inför i år har vi förtydligat hur man ska gå till väga för att få bonusen, säger hon.