Mellan trivsel och tristess

Yvonne Hirdman trivs i Söderköping. För andra gången föreläser hon om sitt författarskap. Nu står hon själv i fokus med självbiografin Medan jag var ung.

Signering. Efter föreläsning fanns det tid för en hälsning.

Signering. Efter föreläsning fanns det tid för en hälsning.

Foto: Gabriella Nilsson Ringqvist

Söderköping2015-08-05 09:22

– Det var så trevligt här, så jag tvekade inte att tacka ja till att komma hit igen, säger Yvonne Hirdman.

Den prisbelönta boken Den röda grevinnan , som handlar om hennes mors liv, var aktuell då. Dessförinnan hade boken om makarna Myrdal, och deras brevväxling, givits ut. Ett tag var det som om hon levde med Myrdal, att de invaderade henne.

– Jag visste allt om Alva, men vad visste jag om min egen mamma.

Från Den röda grevinnan till att bli ego-historiker som hon kallar det att skärskåda sitt eget liv, var steget inte långt. Sedan barnsben har hon skrivit dagbok och i Medan jag var ung finns många minnesanteckningar. Vi får höra hur hon delade soffa med två syskon, deras hyss, mamman som slet för att försörja fadern som studerade, hur ordet trivsel blir modernt, flykten från tristessen, jazzkvällar, underkjolar, hur Grupp 8 bildas, jakt på kärlek, hennes graviditet, äktenskap, skilsmässa och karriär.

I efterhand ser hon de tre böckerna som en trilogi. Mönstret finns där, över- och underordningen, där männen är de som har makt och bestämmer. Men ingenting är svart eller vitt.

– Jag blir formad, jag ser maktordningen i mitt liv. Unga män bestämmer i världen men som hon älskar dem.

Men att skriva skönlitteratur är inte helt för en professor som är van vid att bevisa olika teser.

– Jag broderade inte ut, jag är yrkesskadad som historiker. Jag har fått i mig att det måste vara sant. Sanningen i vårt postmoderna samhälle är glidande, men jag tror det går att nå fram till någon slags trovärdighet.

Genom sitt liv har Yvonne Hirdman hunnit med att samla på sig en rad titlar. Professor i kvinnohistoria, historiker, föreläsare men också känd för att ha tagit begreppet genus till Sverige. Men hon vill inte ta åt sig äran själv.

– Vi var ett kollektiv, vi arbetade tillsammans och vi beslutade att översätta engelskans gendersystem till genus, berättar hon.

En gåva till kvinnokampen, sa Maria-Pia Boëthius om Yvonne Hirdman och Hirdman själv säger att jämställdhetsfrågor har gått som en röd tråd genom hennes liv. För en stund reflekterar hon över om hon valt att syssla med kokböcker istället.

– Tänk om jag fortsatt på det spåret, än att hålla på med det här eländet med över- och underordning. Då hade jag varit på matresor i Italien, säger Hirdman.

Men många är nog glada att hon valde just den väg hon gjorde och därmed skrev in sig själv i den svenska historien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om