Många slet hårt när vattnet steg - och båtar drabbades

Många platser i Söderköping översvämmades på onsdagskvällen. Storåns vattennivå höjdes kraftigt och räddningstjänsten ryckte ut för att lossa tampar och rädda båtarna.

Räddningstjänsten lossade tamparna till de båtar som låg förtöjda i Storån på onsdagskvällen.

Räddningstjänsten lossade tamparna till de båtar som låg förtöjda i Storån på onsdagskvällen.

Foto: Patrik Selsfors

Söderköping2021-05-26 20:52

Onsdagen blev intensiv för många i framförallt Söderköpings kommun. Regnet strilade från himlen redan när många vaknade – och fortsatte under hela dagen. Det fick konsekvenser. På morgonen sågs de första tecknen på översvämningar på sina håll i kommunen – men det var under eftermiddagen det tog fart.

SOS Alarm fick flera larm om vattenskador i byggnader, från bland annat Östra Ryd, Djupdalen och Söderköping och räddningstjänsten fick åka ut för att stötta i arbetet med att mota bort vatten. Även VA-enheten på Söderköpings kommun deltog.

– VA-enheten är på plats. De pumpar upp vatten från ledningssystemet för dagvatten. Det är helt överbelastat och klarar inte mer. De måste pumpa upp det för att inte riskera att bostadshus och källare i området ska skadas, sade vår reporter Patrik Selsfors på plats vid Storån på onsdagskvällen.

Det vatten som pumpades upp från ledningssystemet släpptes ut i Storån. Under den sena eftermiddagen började också vattennivån att stiga i Storån. Det fick senare konsekvensen att båtarna som låg förtöjda i ån påverkades, när bryggorna försvann under vattenytan.

– Folk här säger att de knappt sett något liknande. Jag själv har aldrig sett något liknande i Storån, sade Patrik Selsfors.

Morgan Wass, inre befäl på räddningstjänsten, hade en hel del att stå i.

– Det var många båtar i Storån och de var förtöjda så att många tampar hamnade under vattnet då det steg så kraftigt. Båtar drogs neråt, men vi har klarat alla båtar hittills, sade han på onsdagskvällen.

Han berömde sin personal.

– De brandmän som är ute och jobbar har gjort ett fantastiskt jobb. De har kämpat på och det har varit svårt för dem, sade Morgan Wass.

Det var på onsdagen oklart hur mycket regn som fallit i Söderköping under dygnet.

– På var station i Norrköping har det kommit 19 millimeter sedan klockan åtta i morse, sade SMHI;s vakthavande meteorolog Lars Knutsson.

Han lade dock till att det under natten mot onsdagen regnat ungefär lika mycket.

VA-enheten i Söderköping jobbade hårt på onsdagen.

– Vi kommer att jobba så länge det behövs, det blir nog hela kvällen. Tyvärr verkar det fortsätta att regna de närmaste dagarna om man följer väderläget, sade Theres Stark, VA- och renhållningschef i kommunen.

Plötsligt försvann bryggorna under vattnet. När regnet strilade ner och vatten pumpades åt i Storån höjdes vattennivån rejält.
Plötsligt försvann bryggorna under vattnet. När regnet strilade ner och vatten pumpades åt i Storån höjdes vattennivån rejält.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!