Kostsamt underhåll kan tvinga kommunen sälja

Vilka fastigheter och markområden ska kommunen göra sig av med? Den frågan ska nu politiker och tjänstemän diskutera ingående.

Kommunen äger det här huset och hyr ut lokal till restaurangen Göta Källare, som snart får ny ägare. Foto: HENRIK JOHANSSON

Kommunen äger det här huset och hyr ut lokal till restaurangen Göta Källare, som snart får ny ägare. Foto: HENRIK JOHANSSON

Foto:

SÖDERKÖPING2006-01-17 04:00
- Vi har svårt att klara av underhållet av fastigheterna, på grund av dålig ekonomi, och det är ju dålig ekonomi att inte underhålla fastigheterna, säger kommunfullmäktiges ordförande Inga-Lill Östlund (fp).
- Vi måste diskutera alla fastigheter som vi inte har kommunal verksamhet i. Finns det anledning att äga de fastigheterna? frågar hon sig och nämner vilka fastigheter som är föremål för diskussionen:

Ser över kontraktet
Restaurangen Göta Källare i ett av Kanalmagasinen hyrs ut till en krögare. Nu är en överlåtelse till ny ägare i slutskedet, och kommunen har anledning att se över hyreskontraktet.
- Det huset är intressant byggnads- och kulturmässigt och ingår i Söderköpingsmiljön, påpekar Inga-Lill Östlund.
Som fastighetsägare har kommunen kunnat styra vilken verksamhet det ska vara i huset. Någon förändring av verksamheten är inte aktuell då det tillsvidare kommer att vara restauranglokal.
Huset på Barnhemsgatan, där fritidsgården Focus är inhyst, kommer att stå tom då fritidsverksamheten flyttas till Ramunderskolan.

Bygga bostäder
Gamla låg- och mellanstadiedelen på Ramunderskolan. Det finns redan önskemål från politiskt håll att låta bebygga marken med bostäder.

Höga kostnader
Mulachska huset i centrum, där en grupp konstnärer håller till, är i dåligt skick och måste renoveras. Kommunen får in 15 000 kronor per år i hyra, men har årliga kostnader på cirka 40 000 kronor. Hembygdsföreningen
S:t Ragnhilds Gille, som förestår stadsmuseet intill Mulachska huset, har tillfrågats om den är intresserad av att nyttja Mulachska - men det är inte aktuellt. Gillet drivs ideellt, och om verksamheten ska utökas måste mer personalresurser till. Kommunen har inte möjlighet att bekosta personal åt Gillet.
- De har fullt sjå med att klara nuvarande verksamhet, säger Inga-Lill Östlund om Gillet.

Huset förfaller
- Huset håller på att förfalla och kan inte få göra det hur länge som helst. Ett alternativ är att bjuda ut huset på allmänna marknaden. Men vi kommer ju inte att "slänga ut" konstnärerna på gatan, de måste få nya lokaler.
I Skogshem och vid scoutstugan i Alboga samt i Tyrislötområdet finns kommunala markbitar som kan bli föremål för diskussioner, enligt Inga-Lill Östlund.
- Finns det anledning att äga hus som vi inte har kommunal verksamhet i? frågar sig kommunfullmäktiges ordförande Inga-Lill Östlund. Arkivfoto: HENRIK JOHANSSON
- Finns det anledning att äga hus som vi inte har kommunal verksamhet i? frågar sig kommunfullmäktiges ordförande Inga-Lill Östlund. Arkivfoto: HENRIK JOHANSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om