Kommunen köper avloppsanläggning – mot sin egen vilja

Kommunen är tvingad att införa kommunalt avlopp i Finnkroken och kommer att köpa reningsverket av samfälligheten. "Vi är tvingade till att ta över något som inte är bra, det är enda vägen som är möjlig", säger Theres Stark, VA- och renhållningschef på Söderköpings kommun.

Theres Stark, VA- och renhållningschef på Söderköpings kommun.

Theres Stark, VA- och renhållningschef på Söderköpings kommun.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2021-01-27 10:00

Historien börjar år 2013 då Finnkrokens byalag och Finnkrokens samfällighet i en skrivelse till länsstyrelsen kräver att kommunen ska ta över ansvaret för avloppsanläggningen i området, som är beläget i Sankt Anna. Länsstyrelsen ger föreningarna rätt och mark- och miljödomstolen fastställer beslutet efter att kommunen överklagat.

– I vår planering över var det behövs kommunalt VA skulle Finnkroken inte komma så högt upp. I den prioriteringslista vi har så är Finnkroken på plats 14, säger Theres Stark.

Länsstyrelsen har ålagt kommunen att upprätta en kommunal VA-anläggning i området senast den 31 mars i år och resultatet av det blir att kommunen tar över den anläggning som samfälligheten har byggt.

– Det här beror på tidsbrist, hade vi haft mer tid hade vi inte tagit över den här anläggningen. Det är inte kommunal standard på den, säger Theres Stark.

Kommunen kommer att betala en miljon kronor till samfälligheten för reningsverket.

– Vi anser att vi ger en god ersättning med tanke på vad det är vi får. Vi kommer att behöva göra stora förändringar för att få en god driftsmiljö och acceptabla utsläpp från reningsverket, säger Theres Stark.

För fastighetsägarna innebär anslutningen till kommunalt VA en kostnad på mellan 100 000 till 150 000 kronor per fastighet. Det är enligt den fastställda taxa som gäller i hela kommunen. Kritik har kommit in från två fastighetsägare som anser att kommunen ska ta över reningsverket utan att kräva de boende på ersättning.

Enligt Roland Sandelin, som är ordförande i Finnkrokens samfällighet, har de allra flesta av föreningens medlemmar gått med på villkoren. 

– En majoritet i föreningen har accepterat de här förutsättningarna, säger han. 

Att reningsverket kommer att drivas av kommunen framöver ser han som en fördel för de boende. 

– Nu har vi ju driftat reningsverket själva och att det nu blir ett kommunalt ansvar ser vi positivt på, säger Roland Sandelin. 

Den miljon kronor som samfälligheten får för reningsverket kommer att fördelas lika mellan alla deras medlemmar. De pengarna har man sedan möjlighet att använda till anslutningsavgiften, och på så sätt få ner kostnaden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!