Kommunen får miljonvite efter arbetsmiljöbrister

Söderköpings kommun döms att betala ett vite på över en miljon kronor efter att de inte har åtgärdat brister i arbetsmiljön för kommunens vård- och omsorgspersonal. "Det är glädjande att vi äntligen blir lyssnade på", säger Helene Hansson, ortsansvarig på Kommunal Söderköping.

"Det är glädjande att vi äntligen blir lyssnade på", säger Helene Hansson, ortsansvarig på Kommunal Söderköping.

"Det är glädjande att vi äntligen blir lyssnade på", säger Helene Hansson, ortsansvarig på Kommunal Söderköping.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2020-12-22 15:00

I augusti 2019 beslutade Arbetsmiljöverket om ett föreläggande om vite på 50 000 kronor på 21 arbetsställen, om kommunen inte genomförde vissa åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Det hade föregåtts av schemaförändringar för personalen inom vård- och omsorg, vilket orsakat stora protester.

Vid ett uppföljningsbesök den 7 november konstaterade Arbetsmiljöverket att de angivna kraven inte var uppfyllda och de gick då vidare till Förvaltningsrätten med en ansökan om att vitet på totalt 1 050 000 skulle dömas ut. 

Nu har domen kommit där Förvaltningsrätten bifaller ansökan. Helene Hansson är nöjd med beskedet.

– Det känns bra att vi äntligen fick rätt, säger hon.

Trodde du att det skulle bli den här utslaget?

– Vi har aldrig behövt driva något sådant här och har ingen erfarenhet av det. Men med det underlaget vi hade så trodde vi att vi skulle få rätt. Vi har ett digert underlag, och arbetsgivaren har ju inte gjort det de ska. Våra skyddsombud ska verkligen framhållas i det här, de har gjort ett digert arbete.

Kraven från Arbetsmiljöverket gällde att undersökningar, riskbedömningar och handlingsplaner skulle göras utifrån arbetstidens förläggning, samt arbetsbelastning och arbetets innehåll. Utöver det fanns krav på att skyddsombud och arbetstagare skulle ha möjlighet att medverka i arbetsmiljöarbetet. 

I domen ligger mycket av fokus på att kommunen inte har genomfört åtgärderna på de 21 arbetsställen som anmälan gäller, utan att de slagit ihop dem till fyra enheter. Rätten skriver att "kommunen närmast gjort en faktainsamling på en övergripande nivå och tagit fram generella bedömningar utifrån vissa påståenden".

– Man har ju inte lyssnat på våra medlemmar utan bara plockat ut enskilda. Man kan inte få en helhet över det hela då, säger Helene Hansson.

Hur skulle du säga att läget är nu för personalen?

– Ihop med covid-19 är det tyvärr ännu värre. Nu är det fokus på det, att överleva och orka överhuvudtaget. Det är väldigt tufft. En viss bättring ser vi, men det är fortfarande inte bra scheman, personalen sliter. Arbetsgivaren har startat upp grupper där medarbetarna ska få komma till tals, men det händer inget. Det blir ingen förändring ändå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!