Vårens karusell kring den ekonomiska situationen i Söderköpings kommun fortsätter.
Den första smällen kom i mars när kommunen meddelade att man på grund av ett underskott på flera miljoner tvingas varsla 50 medarbetare. Ett par veckor senare kom nästa – de teoretiska linjerna på Nyströmska läggs ner.
Ytterligare ett par veckor senare presenterades ett förslag på ett stort besparingspaket på samtliga kommunala verksamheter.
Nu – efter att de kommunala nämnderna har röstat igenom i stort sett alla av besparingsförslagen – står det klart att 43 medarbetare inom kommunen varslas istället för 50, vilket var den ursprungliga planen.
Detta är ett resultat av alla övriga åtgärder som genomförs, berättar kommundirektör Maria Fredriksson. Hon poängterar att det är oklart vilka medarbetare som berörs, men däremot har man identifierat vilka tjänster, eller roller som de själva uttrycker det, som påverkas.
– I det här läget vet vi inte vilka personer som varslas. Det är en process under maj månad där vi kommer att titta på individ till individ och vad vi kan hitta för andra omplaceringsmöjligheter. I den bästa av världar vill vi inte säga upp någon men vi behöver minska verksamhetens omfattning, säger hon.
De flesta roller som försvinner finns inom barn- och utbildningsnämnden, där totalt 18 tjänster omfattas av varslet. Det handlar bland annat om sju outbildade barnskötare och fem ämneslärare på Nyströmska gymnasiet.
Att barn- och utbildningsnämnden får dra det största lasset har framför allt med två saker att göra, enligt Maria Fredriksson.
– En del av kommunens stora underskott berodde på att barn- och utbildningsnämnden räknade med ett underskott på fem miljoner kronor, så från politikens sida valde man att lägga ett större ansvar på dem, förklarar Maria Fredriksson och fortsätter.
– Sen är det också så att en del av varslet orsakats av minskade volymer inom förskolan. Det har alltså egentligen inte att göra med att vi har ont om pengar utan det är rena volymjusteringar. Och med detta samt anpassningarna inom gymnasieskolan i åtanke är skillnaden inte jättestor jämfört med övriga nämnder.
Som tidigare nämndes i texten har de flesta beslut gällande sparpaketet fattats men det återstår en punkt.
Under kommunfullmäktiges sammanträde på måndagkvällen skulle ett beslut om nedläggningen av servicenämnden fattas – men det förslaget återremitterades och sköts på framtiden.
Totalt varslas 11 medarbetare inom servicenämnden, men även om fullmäktige väljer att behålla nämnden kommer det inte att påverka varslet, enligt Maria Fredriksson.
– De beslut som rör varslet är redan tagna i respektive nämnd och kommunstyrelsen.
När ska det slutgiltiga beslutet om vilka som varslas fattas?
– Planen är att vi ska vara klara före sommaren. Och det vi grovt räknat på är att vi runt den 10-11 juni ska kunna lämna besked till de som de facto blir uppsagda. Fram till dess kommer det pågå turordningsförhandlingar som börjar nästa vecka med de fackliga organisationerna.
Har några av åtgärderna i sparpaketet ändrats från det ursprungliga förslaget?
– Det kan vara någon mindre justering men på det stora hela har man gått på det som fanns i åtgärdspaketet från början, säger Maria Fredriksson.