Ungefär 2000 lunchportioner lagas dagligen i Söderköping varav cirka 400 är specialkost. Av de 400 specialkostportionerna är ungefär 60 individanpassade måltider. Man har märkt att efterfrågan på specialmat ökar men samtidigt ökar också matsvinnet just på denna mat.
– Vi upplever att det är stort svinn just på specialkosten. Det kan ju vara så att en del elever inte har tillräckligt stora problem och ibland väljer annan mat som de tycker är godare. Men vi vill ju att specialkost ska lagas till dem som behöver det, säger Eva-Lott Blixt.
I höstas, när man presenterade förslaget om att införa läkarintyg, så menade politikerna att det skulle bli en besparing. Men om kommunen sparar något redovisas inte i beslutet.
– Nej, det vet vi inte om det blir. Vi inför detta för att vi värnar om folkhälsan. Vi vill lära barn att äta all mat för att de ska få en god hälsa och orka med skolarbetet, säger Yvonne Persson (M), ordförande i servicenämnden.
Många kommuner som till exempel Norrköping går på samma linje och begär läkarintyg.
– Det här är ingen begränsning av specialkost, alla som behöver ha det ska få det. Men det tar längre tid och är mer krävande att laga den maten så vi vill inte laga den för att den sedan ska slängas, säger Eva-Lott Blixt.
De som vill äta vegetariskt, fläskfritt eller veganskt kan välja det utan några intyg. Alla behöver inte lämna in läkarintyg utan det går bra med journalkopior.
– Om det är elever som håller på att utredas så löser vi såklart det utan problem. Det är viktigt att de barn som behöver speciell kost får det.
Eva-Lott Blixt framhåller att det är viktigt att alla elever får den näringsrika kost som de behöver för att växa och utvecklas. För elever som inte har problem kan det bli ensidigt och ha motsatt verkan om de äter specialkosten.
– Om man inte har problem så är det bättre att jobba med måltidspedagogiken. Lära sig att äta nya saker som man kanske inte har provat. Det här gäller ju främst de yngre eleverna. Barn tycker oftast om att äta saker de känner igen, men att lära sig prova och äta nya saker är en hjälp in i vuxenlivet vartefter.
Är det ett sätt att spara ?
– Nej, det handlar om att ha kompetensen på rätt ställe. Vi mäter allt matsvinn och har märkt att stora delar av detta är specialmat, säger Blixt.