Ursprungligen ansåg Naturskyddsföreningen (SNF) i Söderköping att bostadsbyggnationen i Brunnsparken inte var lämplig på grund av miljön. Föreningen, liksom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna, ville bevara grönområdet. I juni 2014 togs beslutet att fortskrida med planerna. Då fördes långa diskussioner och resultatet blev 19 ja-röster mot 18 nej-röster. Även allmänheten har varit engagerad och protesterat i Söderköpings city.
Fullmäktigemöten ska vara öppna för allmänheten. Men det råder meningsskiljaktigheter om mötet i juni verkligen var öppet för alla. SNF framhåller detta i överklagan till Förvaltningsrätten.
– Det är två punkter som vi formellt klagar på. Det ena är att de korrekta ritningarna inte fanns på plats. Det andra är att dörrarna var stängda under sista delen av mötet, säger Björn Esping, från SNF.
SNF skickade in dokumentation från Facebook som bekräftar gången på mötet och att dörrarna för allmänheten stängdes under eftermiddagen.
– I protokollet står det att beslutet togs före klockan 15.30, men flera som deltog säger att beslutet fattades när dörrarna stängdes. Vi undrar hur det ligger till, stämmer det här verkligen? Är det någon efterkonstruktion? Det är värt att undersöka, säger Esping.
Efter mötet skrev Mattias Ravander (S) en debattartikel om byggnationen och fullmäktigemötet. Artikeln fanns med som bilaga till överklagan till Förvaltningsrätten. Rätten har tagit del av uppdateringar på sociala medier, Ravanders inlägg, ritningar och protokollet från mötet. Rättens beslut är taget utefter tidsangivelserna i protokollet.
– Vi förstår att de beslutat efter protokollet, men jag vidhåller att protokollet inte är korrekt. Beslutet har inte vunnit laga kraft, så det finns möjligheter att överklaga. Vi för också en dialog med Riksbyggen för att se om det går att göra på ett bättre sätt, säger Ravander.
I Brunnsparken planerades två fyravåningshus som skulle bli trygghetsboende för personer i åldern 70 år och äldre som Ramunderstaden AB, kommunens eget bostadsbolag, skulle bygga. De drog sig ur och då kom Riksbyggen in som intressenter. Riksbyggen vill bygga seniorboende som riktar sig till 55 år och uppåt.
– Villkoren förändrades, och det ville vi inte heller. Men vi hoppas på att vi hittar en lösning, fysiskt och planmässigt. Vi för en konstruktiv dialog, säger Ravander.
Vänsterpartiet har ställt en interpellation (fråga) till kommunstyrelsen gällande Brunnsparkens framtid. Förvaltningsrättens dom kan överklagas fram till 29 december.