Hotellägarna satsar på egen bar vid kanalstråket

En tom yta runt husknuten blev deras tecken. Katarina Johansson driver tillsammans med sambon Robert sedan tidigare hotellverksamheten Slussen Rum – nu prövar de ny mark och öppnar egen bar. "Det känns jätteroligt", säger Robert.

Söderköpings kanalstråk har blivit en bar rikare.

Söderköpings kanalstråk har blivit en bar rikare.

Foto: Saga Helin

Söderköping2024-07-23 20:00

Nyheten i korthet

  • Hotellägarna Robert och Katarina, som driver Slussen Rum i Söderköping, har öppnat en egen bar vid Göta kanal.
  • Slussen Bar, en konstruktion i stål, är resultatet av att ägarna ville utnyttja en tidigare tom yta på deras fastighet.
  • Ägarna fokuserar på lokal produktion och samarbetar med bland annat Norrköpingsbaserade Fenix Brewery och Strömsfors destilleriet Harrel.

På kullerstensgatorna ringlar köer av glassugna gäster och i Göta kanal vaggar båtarna på rad. Mitt i småstadsidyllen ligger Slussen Rum.

Det här blir fjärde året som Robert och Katarina driver hotellverksamheten, som besöks av gäster från alla världens hörn.

undefined
Att driva verksamhet ihop kan Robert och Katarina vid det här laget. Nu väntar ytterligare äventyr.

– Det har varit så roligt att lära känna gästerna som kommer hit. Det är många som återkommer, men också många nya. De kommer främst från Sverige och Norden, men det är också mycket tyskar, holländare, italienare och amerikanare. Det är jättespännande, berättar Robert.

Kulturhusen med rum för uthyrning omringas av ett poolområde, en frukostmatsal och ett lusthus. Och tills nyligen – en tom yta.

– Vi har haft den här ytan tillgänglig precis intill kanalen. Det har länge varit en tanke att vi skulle vilja använda den, säger Robert.

Så föddes idén Slussen Bar. Redan i vintras började paret med de förberedelser som krävs. Sedan dess har tillstånd säkrats, utrustning ordnats och material köpts in. Allt för att kunna öppna till sommaren.

undefined
Robert beskriver denna säsong som ett "utvärderingsår" för att se hur de ska utveckla verksamheten i framtiden.

– Det är en hel del att investera i. Vi har köpt en del nytt, men också begagnat i den mån det går.

Till skillnad från de anrika husen på tomten så är den svarta baren i stål en sprillans ny konstruktion.

– Den köpte vi som ett färdigt koncept. Så baren kom i ett platt paket som vi var fyra personer som monterade ihop.

undefined
På baren kan man beställa dryck och lättare mat. På menyn finns bland annat pinsa, som är en blandning av en pizza och en focaccia. På en av pinsavarianterna finns kebab från lokala företaget Lazy Kebab.

Att de lyckas locka långväga gäster ser paret som en ynnest, men sortimentet på deras utbud får gärna komma från närområdet.

– Vi vill gärna verka så lokalt som det går och använda lokala leverantörer och aktörer.

Bland annat samarbetar de med Norrköpingsbaserade ölbryggeriet Fenix Brewery, destilleriet Harrel från Strömsfors och Von Koch Vinimport, som är tillverkaren bakom vinet Sagolika Söderköping.

– Vi har också tagit in produkter från ett litet lokalt företag som heter Asplångens bryggeri. Vi träffades på Dryckesfestivalen här i Söderköping, så det var jätteroligt.

Det nya tillskottet har bara några dagar på nacken, men enligt Robert har de fått ett varmt välkomnande in i barvärlden.

– Vi hade vår premiär förra söndagen. Det har både varit mycket turister och Söderköpingsbor som uppskattat både dryckessortimentet och matutbudet, så det känns verkligen jätteroligt.

Karta: Slussen Rum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!