Hoppas på privata företag i hemtjänst

Privata företag inom hemtjänst och hemservice blir en valmöjlighet för brukare efter årsskiftet. Kommunen hoppas få konkurrens från nystartade eller etablerade företag i branschen.

Söderköping2014-05-28 02:00

Lagen om Valfrihet, LOV, trädde i kraft för några år sedan och innebär att kommunen överlåter valet av utförare av stöd, vård- och omsorgstjänster till brukaren. Det innebär att det öppnas nya affärsmöjligheter för den som redan driver eller vill starta en verksamhet inom service, vård eller omsorg.

I Söderköpings kommun handlar det om företag som ska bedriva antingen servicetjänster som till exempel tvättning, städning och inköp eller omsorgstjänster som rör personlig omvårdnad som duschning, matning, toalett bestyr. Eller en kombination av båda två.

Kommunens näringslivssamordnare Barbro Mellqvist hoppas att det finns ett stort intresse för starta den här typen av företag. Hon vill väcka tanken redan nu eftersom mycket av det praktiska arbetet med det, drar igång till hösten.

Hon hoppas på frågor från intresserade och uppmanar dem att mejla till valfrihet@soderkoping.se.

I början av september kommer en uppstartsträff att arrangeras , där Nyföretagarcentrum, Almi och Companion Östergötland finns med. Senare under höst kommer de företag som är intresserade av att ansöka om uppdraget, att kunna registrera sig. Där kommer de sedan att granskas för att se om de uppfyller kraven.

Barbro Mellqvist tror att det här kan vara perfekt sysselsättning för en lämplig person som bor i glesbygden utanför Söderköping och vill jobba i närområdet. Anknytning till bygden med ett socialt nätverk där, gör att en brukare känner sig trygg med en sådan person i hemtjänsten. Dessutom lockar hon med en förmån för glesbygdsborna.

– Man får högre ersättning om man startar ett nytt företag utanför centralorten, säger hon.

För brukarna innebär LOV att de kan välja om de vill ha kommunal hemtjänst eller privat. Det är inget tvång. Det är dessutom samma hemtjänsttaxa oavsett vem man väljer.

– Det här sätter press på oss i kommunen. Brukaren kan välja bort oss om de tycker att det finns annan hemtjänstpersonal som är trevligare och mer tillmötesgående, säger Teresa Svensson, sektorchef för vård- och omsorg.

Den som ansöker om hemtjänst vänder sig till en biståndshandläggare precis som förut. Blir behovet beviljat finns det däremot valmöjligheter.

– Det är som med skolor och vårdcentraler, om man vill får man välja det man själv vill, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om