Hoppas på folkomröstning för att rädda skolan

Frågan om Nyströmska gymnasiets framtid väcker stort engagemang bland Söderköpingsborna. Småbarnsmamman Klara Ring Jakobsson har startat en namninsamling som hon hoppas kan leda till en folkomröstning. "Om det inte hade funnits ett gymnasium när vi flyttade hit, då hade vi inte ens övervägt Söderköping", säger hon.

Söderköpingsbon berättar om namninsamlingen

Foto: Axel Johansson

Söderköping2024-04-05 15:00

Barn- och utbildningsnämndens kontroversiella beslut att lägga ner de tre studieförberedande programmen på Nyströmska skolan, ekonomi, samhälle och natur, har lett till kraftiga protester. Som vi kunde berätta under onsdagen arbetar Centerpartiet för att överklaga beslutet, som röstades igenom av Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Men det är inte bara politikerna som engagerar sig i frågan.

 – Politikerna jobbar, som jag förstår det, med att undersöka om processen har gått rätt till. De gör vad de kan politiskt men vi som medborgare har känt oss lite handfallna och då har vi försökt orientera oss i vad man kan göra på egen hand, säger Klara Ring Jakobsson.

Resultatet blev ovannämnda namninsamling. Om man skulle lyckas med att samla in som minst tio procent av alla röstberättigades namnunderskrifter i kommunen finns det en god chans att frågan om en eventuell folkomröstning tas upp i kommunfullmäktige.

undefined
"Vi som medborgare har känt oss lite handfallna och då har vi försökt orientera oss i vad man kan göra på egen hand", säger Klara Ring Jakobsson som tagit initiativ till namninsamlingen.

– Och då krävs det bara att en tredjedel av ledamöterna röstar för en folkomröstning. Vi har fått goda indikationer på att vi skulle få det stödet, säger Klara Ring Jakobsson.

Hon är initiativtagare till namninsamlingen och poängterar att hon och de övriga som engagerat sig i insamlingen inte är politiskt engagerade eller har några andra personliga intressen i Nyströmska skolans framtid.

– Vi är inte lärare eller politiker. Bara vanliga medborgare.

Arbetet med namninsamlingen drog igång på allvar under onsdagen den 3 april. Klara Ring Jakobsson berättar att ett hundratal personer på ett eller annat sätt är involverade och man har redan lyckats samla in hundratals namn. De är på god väg att nå målet – 1150 underskrifter – innan deadline. Planen är att lämna över namnen till politikerna i kommunhuset den 9 april, innan beslutet vinner laga kraft.

– Man möter så himla många som tycker det här är dumt och som vill engagera sig så jag tror absolut vi kommer hinna. Det som är viktigt är att de som skriver under är folkbokförda i Söderköping och 18 år gamla. Det är många från närliggande kommuner, till exempel i Valdemarsvik, som också är rasande kring det här. Men just i det här initiativet kan de inte delta.

undefined
Barn- och utbildningsnämnden fattade sitt beslut under torsdagen förra veckan. De tre studieförberedande programmen på Nyströmska gymnasiet, ekonomi, samhälle och natur, kommer att läggas ner om beslutet vinner laga kraft.

Klara Ring Jakobsson är uppvuxen i Söderköping och flyttade tillbaka till staden efter att ha bott på annan ort i några år, främst i Uppsala.

– Vi flyttade till kommunen för att vi trodde att det skulle finnas barnomsorg genom hela uppväxten för våra barn här. Jag har själv gått på Nyströmska och tycker att det var en jättebra start på livet. Om vi hade vetat för några år sedan att det inte skulle finnas ett gymnasium här, då hade vi inte ens övervägt Söderköping. Då hade vi kunnat flytta till en större stad som Norrköping direkt. Det skulle kännas trist att behöva flytta och ännu tråkigare om barnen från en ganska ung ålder skulle behöva pendla.

 Vad är era förhoppningar om att en folkomröstning blir verklighet?

– Vi har stora förhoppningar, men det vore ännu bekvämare om politikerna baserat på det vi gör korrigerar sig innan det går så långt. Det vore det bästa för alla inblandade.

Politikerna säger att de väljer att prioritera de yngre barnen och barnen på landsorten. Hur ser du på det?

– Jag kan inte det politiska men känslan för mig som invånare är att man försöker förmedla en känsla av skam mot oss som försöker rädda Nyströmska och att det kan drabba något yngre barn eller någon som bor ute på landet. Jag månar självklart lika mycket om att de skolorna ska finnas kvar och hoppas att det mest är en tråkig retorik för att få oss till att ligga lågt och inte protestera. Min förhoppning generellt är att man ska se över vilka verksamheter man istället skulle kunna skära ner på, om man nu måste skära någonstans.

Vad tycker du man ska spara på istället?

– Jag är inte rätt person att svara på det utan tänker att det är våra folkvalda politikers jobb att prioritera viktiga grupper som barn och äldre. Det är våra folkvalda politiker som förvaltar pengarna och jag hade hoppats och trott att de skulle prioritera de grupper som jag tror att de flesta håller med om är viktigast, säger Klara Ring Jakobsson. 

Kommunal folkomröstning

En folkomröstning är ett sätt att få reda på vad folket tycker i en viss fråga. Det är kommunen eller regionen som beslutar om en lokal folkomröstning, antingen på eget initiativ eller på begäran från medborgarna.

En rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.

Enligt nuvarande lagstiftning kan namnunderskrifter endast samlas in på papper och inte digitalt, till exempel via internet.

Källa: Sveriges kommuner och regioner

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!