Då Linda Snecker valde att lämna mitt under mandatperioden gick frågan att representera Östergötland till Malin Östh som är andranamnet på vänsterpartiets lista.
– Jag ser fram mot uppdraget, det är ett stort uppdrag och jag känner mig ödmjuk inför det, säger Malin Östh som tar plats i Sveriges riksdag för första gången vid öppnandet i september.
Malin Östh har varit kommunpolitiker i Söderköping sedan 2010 och blev ett par år senare även regionalpolitiker. Anledningen till att hon engagerade sig politiskt var att Fredrik Reinfeldt blev vald till statsminister för en andra gång 2010 och att samhället gick i en riktning hon inte tyckte om.
– Jag blev politiskt deprimerad och oroad. Jag tänkte att jag måste också dra mitt strå till stacken och försöka påverka så jag gick med i Vänsterpartiet.
Östh menar att det har pågått en nedmontering av välfärden sedan nittiotals-krisen och tycker att stora förändringar måste till.
– Staten måste ta ett större ekonomiskt ansvar helt enkelt. För nu sitter kommuner och regioner med en super-ansträngd ekonomi där man har svårt att klara sitt uppdrag.
Hon oroar sig också över ett samhälle hon beskriver som splittrat och menar att demokratin håller på att försvagas.
– I Sverige har vi högt valdeltagande men det sjunker och det är också ett ojämnt valdeltagande. Kollar man till exempel i Linköpings kommun på den valkrets med högst valdeltagande låg den på 93 procent medan de som ligger lägst bara hade 53 procent. Det är ett tecken på att samhället dras isär på ett sätt som jag tycker är oroande.
Har du några hjärtefrågor eller något du tycker är särskilt viktigt?
– Det är en svår fråga. Det finns jättemånga viktiga frågor och man kan inte ställa politikområden mot varandra. Men om jag skulle säga tre frågor då skulle jag säga klimat-krisen, välfärds-krisen och demokratifrågor. De tycker jag är viktigast om jag måste rangordna.
Malin Östh bor sedan början av 2000-talet i Söderköpings men är uppväxt i Gistad utanför Linköping. Hon säger att hemmet inte var speciellt politiskt utan att hon sökte sig till samhällsengagerade sammanhang på egen hand.
– Jag engagerade mig i föreningslivet innan jag blev partipolitiskt aktiv. Jag har till exempel jobbat på kvinnojour och stått i världsbutiken i Norrköping ideellt. Under tio år var jag med i naturskyddsföreningens styrelse. Så det har varit i föreningslivet jag har haft mitt engagemang i huvudsak.
Sen 2019 har hon jobbat på heltid som politisk sekreterare för Vänsterpartiet i region Östergötland. Nu väntar en större scen i den politiska karriären där strålkastarljuset kommer lysa starkare.
Har du några lik i garderoben?
– Jag har fått böter för att kört för fort en gång och kört mot stopplikt i Björsäter vid ett tillfälle. Nu försöker jag att absolut inte köra för fort.
Vid lite mer funderande kommer hon på att hon också ertappades med att klottra som ung vid ett tillfälle. Men det är allt säger hon.
Det är ännu inte bestämt om Malin Östh kommer lämna alla sin politiska uppdrag i Söderköping kommun och i Region Östergötland. Hon säger att hon gärna vill ha sitta kvar i Söderköpings kommunfullmäktige för att behålla det lokala perspektivet men att inga beslut är tagna än.
– Söderköping betyder jättemycket för mig. Jag har staden att tacka för mycket. Det var i kommunpolitiken jag fick min politiska skolning.
Det är val 2026. Tror du att du kommer fortsätta satsa på rikspolitiken i det valet?
– Vi får se hur det går, men jag har inga planer på att sluta. Politiken är viktig för mig. Jag är öppen för att fortsätta med det är medlemmarna, partiet och massor av omständigheter som avgör såklart.
Sedan några år tillbaka bor Malin Östh vid Kåknö utanför Östra Ryd med sambon Jerker och katten Boris.
– Det är här hemma i Kåknö som jag hämtar kraft. Jag gillar hugga lite ved, påta i trädgården eller gå på en skogspromenad.
Hon berättar också att kraften att fortsätta jobba politiskt kommer från vänskapen med partikamrater och de framgångar de haft.
– Jag har bara suttit i opposition under min tid som politiker, men det går att göra skillnad även i opposition. De där små förflyttningarna som till exempel när vi fick igenom avgiftsfri TBE-vaccinering för barn i regionen.