Hon startade trenden för 32 år sen – och fortsätter

Att paddla kajak blir bara mer och mer populärt. Men Gunvor Larsson i Tyrislöt var före sin tid. Nu hyr hon ut för 32:a sommaren.

Sommaren upplevs bäst, eller i alla fall väldigt bra, från sittbrunnen i en kajak. S:t Anna Kajak i Tyrislöt var tidigt ute med att hyra ut kajaker. Nu testar vi en stabil farkost för en stund till havs.

Sommaren upplevs bäst, eller i alla fall väldigt bra, från sittbrunnen i en kajak. S:t Anna Kajak i Tyrislöt var tidigt ute med att hyra ut kajaker. Nu testar vi en stabil farkost för en stund till havs.

Foto: Thomas Möller

Söderköping2021-07-03 14:00
undefined
S:t Anna Kajak i Tyrislöt erbjuder kajakuthyrning, stugor, båtuthyrning, bensinmack, café och sommarlanthandel.

Ett par rejäla men lugna paddeltag och hela S:t Annas skärgård ligger öppen. Solens strålar glittrar i det blå havet. Att man möter sommaren allra bäst från sittbrunnen i en kajak är ingen nyhet. Något som fler och fler har upptäckt under senare år.

Men här, i Tyrislöt på Norra Finnö, hann man före kajakboomen.

Redan 1989 började Gunvor Larsson hyra ut kajaker. I mindre skala till en början. Numera är S:t Anna Kajak en av skärgårdens ledande aktörer i branschen och Gunvor Larsson står redo för sin 32:a säsong.

– Det är så stärkande för själen, säger Gunvor Larsson med den vishet som bara ett långt liv i kajakpaddlingens tjänst kan forma.

Numera paddlar hon dock inte själv. Hon säger att verksamhetens övriga "ben" – stugorna, båtuthyrningen, macken, sommarlanthandeln och caféet – kräver fullt fokus under några hektiska sommarveckor.

– Med den delen har vi varit verksamma i drygt 60 år, säger hon.

– Jag är uppvuxen här och är Tyrislöt trogen trots flera år på andra orter för jobbets räkning. Kajakuthyrningen tog fart när vi köpte vår första kajak 1989. En begagnad sak som vi ville testa. En annan familj bad att få hyra den, samtidigt som vi köpte in flera kajaker. Sedan var vi igång och det blev ett komplement till vår övriga verksamhet.

undefined
Mycket förberedelser innan det är dags att kasta loss. Tjejgänget från Stockholm laddar för en kajakhelg i skärgården.

I dag är kajakpaddling en bred och folklig semesteraktivitet. En folksport. Gunvor Larsson har från nära håll kunnat följa utvecklingen och kan förstås ses som en trendsättare eftersom hon var såpass tidigt ute.

– Jag minns när jag var barn och fick se en flygkapten från Bråvalla paddla med sin smala mahognykajak här utanför. Han lade i den vid vår brygga. Otroligt imponerande. På den tiden förstod man att det verkligen inte var någonting för alla, säger hon.

undefined
För 32:a sommaren i rad hyr Gunvor Larsson ut kajaker i Tyrislöt.

En av S:t Anna Kajaks farkoster måste givetvis testas. Sommaren visar sig från sin bästa sida med endast en lätt bris över fjärden. Som gammal lärare är Gunvor Larsson mån om att sprida kunskap, oavsett om det gäller geografi och biografi eller hanteringen av en kajak. Hon betonar vikten av kunna navigera till sjöss.

– Det är inte bara att plaska lite med paddeln. Det blir så mycket roligare om man vet var man är och vet vart man ska. En tillfredsställelse. Men många har fortfarande svårt med väderstrecken. Dessutom är det givetvis en säkerhetsfråga. Här utanför är det öppet och lättpaddlat. Man får bra överblick.

Vanligaste frågan innan avfärd?

– Om kajaken är stabil.

Och?

– Det är den.

undefined
Skärgården öppnar sin famn när den ivrige kanotisten tar sig framåt i måttfull och värdig takt.

Vi testar en mycket snäll och stabil modell. Släpper i rodret ett par meter ut från rampen och rundar närmaste klippa med måttfulla och värdiga tag. Det är cirka tre–fyra timmars paddling till Harstena även om Gunvor Larsson berättar om erfarna kanotister som klarat det på bara ett par timmar. Ett rekordförsök lockar men kajaken är bokad och måste snart vara tillbaka.

En stund av skärgårdsnjutning får räcka.

– Visst är det vackert, utbrister Gunvor Larsson.

– Här paddlar du och kan alltid vara nära land. Många av öarna är obebyggda. Folk blir bara mer och mer intresserade av att göra någonting i naturen. Man får gärna ta med sig sina egna kajaker och utgå härifrån på sin tur. Eller bara sitta på en klippa.

Ett gäng damer från Stockholm, gamla klasskamrater, står redo för en tjejhelg med kajak i skärgården när vi lägger till vid rampen igen. Kajaken överlämnas. De lastar i packluckorna och gör sig redo. Skärgården öppnar sin famn för dem.

Vad kostar det?

Här är några prisexempel för S:t Anna Kajak:

Enmanskajak kostar: 300 kronor (en dag), 750 kronor (tre dagar) eller 1 500 kronor (sju dagar).

Tvåmanskajak kostar: 400 kronor (en dag), 1 000 kronor (tre dagar) eller 1 700 kronor (sju dagar).

I hyra ingår dessutom paddel, flytväst, kapell, kartor, vattendunk och parkeringsplats.

Karta: Tyrislöt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!