Hon hjälper turisterna att slussa på Göta Kanal

Josefin Nordenö tog studenten i år och startar sitt sabbatsår från skolgång med att hjälpa turister att slussa på Göta kanal. " Det har överträffat mina förväntningar", säger hon.

Josefin Nordenö trivs med serviceyrken, men siktar på att bli ingenjör.

Josefin Nordenö trivs med serviceyrken, men siktar på att bli ingenjör.

Foto: Niclas Sandberg

Söderköping2021-07-17 20:38

Tegelbrukets sluss ligger 15 minuters promenadväg längs kanalbanken från Söderköping. En stilla plats jämfört med den sommarmyllrande gästhamnen i staden. Slussen är den näst sista i kanalen innan man vid Mem slussas ut i Slätbaken. Vänder man på det hela och startar sin resa i kanalen vid Mem, är det förstås blott den andra slussen av Göta kanals 58 slussar. Något som för Josefin Nordenö, som gör sin första sommar som slussvakt, innebär att hon både får hjälpa båtfolk som är vana att slussa och nervösa nybörjare.

undefined
Tegelbrukets sluss är den näst sista slussen i kanalen innan Slätbaken tar vid.

– Folk kan vara lite orutinerade, det här är bara andra slussen. Om de är få i besättningen som ska hålla koll på tamparna kan det bli lite rörigt och stressigt. Det gäller att kommunicera och instruera hur de ska göra. Men generellt är det inte så svårt att slussa, säger Josefin Nordenö.

undefined
Josefin Nordenö trivs med serviceyrken, men siktar på att bli ingenjör.

Hon är från Norrköping och tidigare somrar har hon jobbat som servitris. Något hon trivs bra med, men jobbet som slussvakt lockade och hon sig bestämde sig för att söka det som omväxling. 

– Jag började i mitten av juni och det har överträffat mina förväntningar. Framförallt är det miljön och att få träffa mycket folk som är kul. Det roligaste är nog att träffa de som färdas på kanalen. Även om mötena är ganska korta hinner man ändå prata lite om vad de har för planer och om deras upplevelse av Göta kanal.

Josefin berättar att hon läst på lite om kanalens historia, för de frågorna dyker ofta upp både från de som färdas i kanalen och från de som besöker kanalen från landsidan, med cykel eller till fots. Hennes arbetsplats växlar mellan slussen vid Tegelbruket och de mer välbesökta vid Söderköping och Mem. Att vara en levande turistattraktion och jobba inför publik är något hon tycker är roligt.

undefined
Pia och Hasse Adolfsson är på väg hem till Varberg efter att ha tillbringat några dagar i den östgötska skärgården.

– Folk tycker det är spännande med slussningen. I Söderköping är det många barn som blir fascinerade, det kan vara lite svårt att prata med alla ibland om det händer mycket och man måste vara koncentrerad. Men det är kul att prata med folk.

Enligt Josefin är de viktigaste egenskaperna för jobbet att vara lugn, strukturerad och social. Bra egenskaper när man måste instruera de som slussar, samtidigt som man ska prata med de som väntar på att slussa och svara på frågor från nyfikna åskådare. 

– I början var jag lite nervös när jag jobbade själv. Men det var i början av säsongen så det var inte så mycket båtar.

Nu under högsäsongen är det ofta fullt i slussen när fyra båtar får samsas i den samtidigt. Men än så länge har allt gått bra och Josefin kan inte dra sig till minnes mer än en dramatisk händelse. 

– Det var en andunge som skildes från sin familj och hamnade ensam i slussen med båtarna när vi slussade ner. När båtarna lämnade slussen fick vi fylla upp den igen och slussa andungen ensam för att familjen skulle kunna återförenas.

undefined
Efter Tegelbruksslussen väntar slussen i Söderköping någon kilometer bort.

Josefin som tog studenten från Kunskapsgymnasiet i år planerar att ta ett eller två års uppehåll från pluggandet, då hon tänker jobba och resa. Kanske blir det en tid i Spanien efter sommaren med några veckors spanskastudier. Den mer långsiktiga planen är att gå en civilingenjörsutbildning.

– Just nu är jag inställd på att plugga i Uppsala för det är en stor studentstad och då kommer jag närmare mina systrar som bor i Stockholm och Uppsala. Men på somrarna kan jag tänka mig att komma tillbaka och jobba som slussvakt.

Göta kanal

Göta kanal är drygt 19 mil lång och löper sen 1832 genom Götaland. 

Nivåskillnaden är 91,8 meter och kanalen har 58 slussar. 

Tillsammans med Trollhätte kanal och Göta älv bildar Göta kanal en 39 mil lång vattenled genom Sverige från Östersjön till Kattegatt på Västkusten. 

Göta kanal är Sveriges längsta besöksområde och internationellt känt med mer än tre miljoner besökare årligen. 

Grävandet av kanalen startade 1810 och den största delen av arbetet gjordes av svenska soldater.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!