Vargen kvar i området efter ha dödat får

Vargens angrepp slutade med fem döda får på gården söder om Söderköping. Nu vaktar djurägaren sina djur och har vidtagit krisåtgärder då vargen är kvar i området. "I fredags var den inne hos korna i hagen. De brukar inte ge sig på kor så antagligen var den på väg till fåren", säger hon.

Den drabbade djurägaren berättar att vargen hållit sig kvar i området. Bilden på vargen är från ett annat sammanhang.

Den drabbade djurägaren berättar att vargen hållit sig kvar i området. Bilden på vargen är från ett annat sammanhang.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Söderköping2024-06-12 14:15

Nyheten i korthet

  • En varg dödade fem får på en gård söder om Söderköping och är fortfarande i området. Djurägaren har vidtagit krisåtgärder för att skydda sina djur.
  • Vargen hittades först bland korna i hagen, men angrep inte dem. Totalt fem får dödades och 67 klarade sig oskadda.
  • Djurägaren, som vill vara anonym, säger att hon kommer fortsätta med får, men planerar att ha mindre hagar och starkare strömstyrka i trådarna runt hagarna för att förhindra framtida angrepp.

Djurägaren, vars får dödades tisdagen den 4 juni, vill vara anonym då hon inte vill hamna i någon debatt i frågan om vargens vara eller inte vara i Sverige.

– Min prio är att skydda mina djur. De som har dött kan man inte göra mycket åt. Det är väldigt tråkigt, men de dog fort. Det var ingen som låg skadad, förutom en då som vi fick avliva, säger hon.

undefined
Varg rör sig i södra delarna av Östergötland med jämna mellanrum. Men det finns inget revir, enligt länsstyrelsen. Vargen på bilden är fotograferad i ett annat sammanhang.

Ägaren berättar att de först hittade en skadad tacka den aktuella tisdagen. Djuren gick i en stor hage intill en sjö, och dagen efter den skadade tackan fått avlivas hittades ett får till som vargen dragit ner i sjön.

Totalt fem får fick sätta livet till efter vargangreppet. Under fredagen, tre dagar efter angreppet, hittades de sista döda fåren i hagen. De resterande 67 djuren har klarat sig oskadda.

– Men vi har sett vargen. I fredags var den inne hos korna i hagen, men de brukar inte ge sig på kor så antagligen var den på väg till fåren.

Djurägaren berättar att vargen hållit sig kvar i området runt gården och så sent som i måndags såg de den igen röra sig i en av de bortre hagarna. För att skrämma vargen har länsstyrelsen försett djurägaren med ett lapptyg – ett slags rep med fastsatta plastbitar som sätts i noshöjd runt hagen.

– Så nu är det en krisåtgärd. Jag har dem instängda i mindre hagar på natten. Vi håller vakt på kvällen så länge vi orkar, men det här lapptyget ska funka säger länsstyrelsen, och uppenbarligen är han skrämd för han kommer inte fram här i alla fall. Det är skönt.

Kommer du fortsätta med får efter det här?

– Ja, det kommer jag att göra. Såvida han inte tar död på alla. Nu har vi inga lamm och det är nog en fördel, de stora djuren är ju lite större i alla fall.

En åtgärd djurägaren nämner inför framtiden – för att minska risken för fler angrepp – är att ha mindre hagar och starkare strömstyrka i trådarna runt hagarna.

undefined
Fem får fick sätta livet till efter ett vargangrepp söder om Söderköping. Djuren på den här bilden har ingen koppling till angreppet.

Ska varg få finnas i Sverige?

– Jag är inte arg på vargen. Jag vill bara skydda mina djur här och jag vill inte ta ställning.

Djurägare som får tamdjur rivna kan få ersättning för de djur som blivit dödade, och även för det extraarbete som kan uppstå kring angrepp. 

undefined
Den drabbade djurägaren berättar att vargen hållit sig kvar i området. Bilden på vargen är från ett annat sammanhang.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!