– 80-talet har jag lite svårt för själv, men det gillar många kunder. Ungdomar brukar vara speciellt intresserade av saker från 70-talet. Själv attraheras jag av saker från 50-60-talet men här i butiken ska jag inte vara så snäv. Det ska finnas saker för alla smaker, säger Hasse Wennbom.
Han har lång erfarenhet av att ha butiker. Under sju år drev han butiken Prylo på Hospitalsgatan i Norrköping. Utöver det har han webbshop sedan länge. 2021 sålde han Prylo till en stamkund, och efter det har han funderat på att starta en pop-up butik.
– Försäljningen av Prylo gick lite snabbare än jag trott. Under tiden som jag funderade över hur jag skulle göra råkade jag fråga en kund och hon var intresserad av att ta över, skrattar Hasse.
Gamla zinkburkar, porslin och glas är några av sakerna som ska fylla hyllorna i den nya lokalen. Det kommer också att finnas både stora och små möbler. Planerna är att öppna i mitten av maj. Innan dess måste han fixa iordning och framför allt hitta alla saker som ska säljas.
– Egentligen är det inte svårt att få tag på grejer men en butik fyller. Det här kommer inte att vara en antikaffär men inte heller en loppis. Någonstans mitt emellan tänker jag mig, säger Hasse.
Många saker hittar han på andra second-hand affärer eller loppisar. Under sin senaste resa till södra delarna av Sverige hittade han flera skolplanscher.
– Det är oerhört populärt med planscher från 20- och 30-talet, framför allt blommor och grönsaker är motiv som säljer. Men de här fina planscherna på sälar tror jag säkert att någon vill ha.
Innan försäljningen så fräschar Hasse upp varorna genom att slipa, måla och reparera så att allt är i fint skick.
– Det ska vara fräscht i butiken. Jag vill inte ha något gammalt 90-tals skräp som står där. Jag vill lyfta mig från loppmarknaderna. Att sätta priser är alltid svårt men jag tänker mig att prisnivån blir relativt hög. Det finns ju en del som är spendersamma under semestern, skrattar han.
– Jag kommer inte att bli miljonär men jag trycker det är kul och hoppas få igen pengarna som jag satsat och till hyran.
Av erfarenhet vet han att det inte är lätt att få butiker att gå runt. Hasse Wennbom menar att man måste ha minst en halvmiljon i vinst för att leva på en butik.
– Har man cirka 200 000 kronor kvar efter skatter och avgifter så blir det i alla fall bara 18 000 kronor i månadslön och den ska ju skattas en gång till. Så det är inte lätt att få det att gå runt. Men under pandemin gick det jättebra för då var fler hemma och ägnade sig mer åt hemmet.
Planerna är att ha öppet drygt tre månader, men öppettiderna är inte bestämda än.
– Jag ska ha mycket öppet, det är ju bara en kort period som butiken finns. Det är absolut öppet på helgerna men hur länge på kvällarna är jag osäker på. Jag kommer att stå själv i butiken så det kan tänkas att jag måste ha en dag stängt för att plocka fram fler varor.
Egentligen är han pensionär sedan ett drygt år tillbaka men när det fanns lediga lokaler var han snabbt att satsa på nytt. Under sommaren ska en keramiker också ställa ut i butiken.
– Det här ska bli jätteroligt och sedan får jag se hur det går. Det är möjligt att jag öppnar nästa sommar igen. Men jag har inga planer på att dra igång på heltid igen.