Hårda kritiken: "Nu känner vi att det räcker"

Fem år. Längre än så skulle Bergaskolan inte användas som evakueringsskola. Nu har de åren gått – men någon ny skola ha de inte fått. "Det är en ohållbar situation. Man kan inte ha barn och personal gåendes i det här, utan att det finns en plan framåt", säger Cari Hansson, Sveriges Lärares huvudskyddsombud i Söderköping.

Totalt pekas 13 punkter ut som arbetsmiljöbrister på på Bergaskolan.

Totalt pekas 13 punkter ut som arbetsmiljöbrister på på Bergaskolan.

Foto: Sandra Fagerkrantz

Söderköping2024-10-09 08:00

Vi har tidigare berättat om att de fackliga skyddsombuden för Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare har lämnat in krav om arbetsmiljöåtgärder, en så kallad 66a, på Bergaskolan i Söderköping.

Anledningen till att facken nu agerar så kraftfullt är att de anser att tidsfristen för löftet som de fick, när de som nödlösning fick flytta in i Bergaskolan från Brobyskolan, för fem år sedan nu gått ut.

– Vi skulle ställa in oss på fem år, nu har de åren gått. Så nu känner vi att det räcker, säger Cari Hansson, huvudskyddsombud i Söderköping från fackförbundet Sveriges Lärare.

Totalt pekas 13 punkter ut som arbetsmiljöbrister på skolan. Punkterna rör alltifrån skolans yttre till den invändiga miljön och byggnadens motståndskraft mot väder och vind. Droppen kom när det började falla ner material ifrån innertaket.

– Vi har påtalat i flera år att det här inte håller. Vi ser inte att det tas några beslut, det finns inga planer. Det finns ingen vilja att göra något åt den här situationen. Det är en ohållbar situation. Man kan inte ha barn och personal gåendes i det här, utan att det finns en plan framåt, säger Cari Hansson.

undefined
"Vi har påtalat att det inte håller i många år. Vi ser inte att det tas några beslut, det finns inga planer". Så beskriver Cari Hansson, huvudskyddsombud i Söderköping från fackförbundet Sveriges Lärare situationen på Bergaskolan.

I mitten av september valde skolans rektor, Erik Fredriksson, att skicka vidare arbetsmiljöansvaret uppåt. Något som Cari Hansson menar tyder på omfattningen av problemen.

– Det talar sitt tydliga språk, det är ohållbart, säger hon.

Arbetsmiljöansvaret för skolan vilar numera på kommundirektören. 

– Jag har returnerat arbetsmiljödelegeringen till nästa chef. Jag har inte resurser att åtgärda bristerna, säger Erik Fredriksson.

Vad innebär det här för eleverna?

– Jag har ett pedagogiskt ansvar, men jag har inte ansvar för arbetsmiljön.

Är det osäkert för eleverna att vara där?

– Jag kan inte svara på det, jag är inte ansvarig längre. 

Innan 25 oktober måste kommunen ha tagit fram vilka åtgärder som ska göras för att förbättra arbetsmiljön. Om fackförbunden inte anser att åtgärderna är tillfredsställande kan de gå vidare till Arbetsmiljöverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!