Lågt betyg för Söderköping: "Verkar inte ha insett"

När kommunernas arbete mot självmord rankas hamnar Söderköping i botten, men kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander (M) utlovar nya insatser. "Förhoppningsvis kommer vi att få ett bättre resultat nästa år."

Kommunerna behöver ta ett större ansvar i suicidpreventiva frågor, enligt Rickard Bracken, generaldirektör för Suicide Zero.

Kommunerna behöver ta ett större ansvar i suicidpreventiva frågor, enligt Rickard Bracken, generaldirektör för Suicide Zero.

Foto: Pressbild

Söderköping2023-04-11 13:00

Två poäng av maximala 27. Det blev resultatet för Söderköping i Suicide Zeros senaste så kallade kommunbarometer. Endast fyra kommuner – av de sammanlagt 232 som deltagit – fick ett sämre resultat.

– Söderköpings kommun verkar inte ha insett att det här är något som de behöver jobba med, säger Rickard Bracken, generaldirektör för den ideella organisationen.

Precis som för dödsolyckor i trafiken finns en nollvision för självmord. Trots det dör årligen omkring 1 200 personer av suicid i Sverige, enligt Socialstyrelsen. Ytterligare omkring 300 fall brukar registreras som misstänkta självmord, där avsikten inte har kunnat styrkas.

Att helt överlåta ansvaret för de här frågorna åt vården och psykiatrin är otillräckligt – det har forskning visat, enligt Rickard Bracken, som uppmanar landets kommuner att göra mer.

– Sjukvården är väldigt viktig, det är viktigt att människor i kris får tillgång till stöd och behandling och hjälp i akuta situationer. Men det räcker inte, säger han.

– Man måste jobba bredare. Man måste jobba med insatser riktade brett ut mot befolkningen.

undefined
Kommunerna behöver ta ett större ansvar i suicidpreventiva frågor, enligt Rickard Bracken, generaldirektör för Suicide Zero.

Rickard Bracken pekar på vikten av undervisning om mental hälsa i skolan, samt att det görs riktade insatser mot ensamma äldre.

– Jag skulle själv vilja bo i en kommun där jag vet att skolorna arbetar med psykisk hälsa och hjälper barn att hantera svåra situationer som de kan ställas inför i livet. Eller att man inom äldreomsorgen har ett tänk kring att minska ofrivillig ensamhet.

– Det här är insatser som är bra för alla. Och för några som befinner sig i kris kan de vara livsavgörande.

Att kartlägga potentiellt farliga miljöer – och öka säkerheten där – är en annan åtgärd som han efterfrågar.

I Söderköpings senaste kommunbudget nämns suicidpreventivt arbete inte alls, enligt vad som framkommer av Suicide Zeros enkätundersökning.

– Söderköpings kommun har i dag ingen strategi eller plan för att förebygga självmord. En första grund skulle vara att samla ihop sig och få ett politiskt beslut, säger Rickard Bracken.

Men enligt kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander (M) påbörjades ett arbete med att ta fram en handlingsplan under 2022. Samtliga förvaltningar är involverade.

– Det här är en väldigt viktigt fråga för dem som blir drabbade, så klart, säger han.

– Förhoppningsvis kommer vi att få ett bättre resultat nästa år.

undefined
En handlingsplan för Söderköpings arbete mot självmord kommer att tas fram, enligt kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander (M).

Han tillägger att kommunen har arbetat med frågorna tidigare, men på sätt som inte fallit under någon av enkätfrågorna. Exempelvis visades Avicii: True Stories, en dokumentär där dj-stjärnan öppnar upp om sina problem med psykisk ohälsa – gratis när suicidpreventiva dagen uppmärksammades i fjol.

– Sedan görs en hel del jobb i förvaltningarna sedan innan, även om det inte syns i enkäten.

Vad kommer den här nya handlingsplanen att innehålla?

undefined
Söderköping hamnade långt ner i Suicide Zeros rankning av kommunernas arbete mot självmord.

– Det är insatser både för suicidprevention och psykisk hälsa. Utbildningsinsatser för personal, först och främst.

Varför har det inte funnits en sådan här plan innan?

– Det har tidigare varit upp till respektive verksamhet att arbeta med suicidprevention utifrån sitt ansvarsområde. Men en kommungemensam handlingsplan är under framtagande för att förstärka och samordna arbetet, säger Martin Sjölander (M).

Valdemarsviks kommun har inte svarat på Suicide Zeros enkät och finns därför inte med i rankningen.

Undersökningen

Suicide Zero är en ideell organisation som arbetar för att minska antalet självmord.

Deras kommunbarometer baseras på en enkät som skickades ut till landets kommuner hösten 2022.

Totalt 232 kommuner svarade, vilket ger en svarsfrekvens på ungefär 80 procent.

Det är andra gången som undersökningen genomförs och första gången som Söderköping deltar.

Söderköpings kommun hamnade sist bland de östgötska kommuner som deltog och endast fyra kommuner fick lägre poäng i landet (bland de som deltog).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!