För några veckor sedan gick niorna på Ramunderskolan ut grundskolan. 90, 1 procent av eleverna med betyg som gav dem behörighet till de nationella programmen på gymnasiet.
– Det är en ökning med tio procentenheter sedan 2017 då 80, 5 procent hade behörighet, säger Per-Arne Sterner, skolchef på Söderköpings kommun och hänvisar till siffror som barn- och utbildningskontoret har sammanställt.
Andelen elever som fick godkänt i alla ämnen har också ökat kraftigt från 73, 8 procent till 80, 7 procent.
– Vad som är extra kul är att antalet killar med godkänt i alla ämnen har ökat. I år var det faktiskt fler killar, 83 procent, än tjejer ,78 procent, som hade behörighet i alla ämnen, säger Per-Arne Sterner.
– Men tjejernas meritvärde (de samlade poängen av alla betyg i årskurs nio) ligger högre. Där har tjejerna 254 och killarna 221.
Det sammanlagda meritvärdet för avgångseleverna är det näst bästa som uppnåtts på 2000-talet med en ökning från 214 förra året till 234 i år.
– Det är jätteroligt. Vi har ju generellt, under en längre tid, haft höga resultat. Men det här känns extra bra, framför allt att det börjar gå bättre för killarna som är en grupp vi arbetat med, säger Per-Arne Sterner.
Orsaken till de goda resultaten tror han beror på att skolan arbetar med eleverna utifrån var de befinner sig.
Kjell Eriksson (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande hyllar elevernas prestation, men också förvaltningens långsiktiga utvecklingsarbete, och dess medarbetare.
– Vi är stolta, men förstås inte nöjda – målsättningen är att alla elever ska vara behöriga till gymnasiet, säger han.