Satsar på akutskola: "Nytt sätt att hjälpa eleverna"

Ett nytt begrepp – akutskola – införs i Söderköping från och med i höst. Syftet är att hjälpa eleverna och öka studieron i skolan. "Elever som stör ordningen kan tillfälligt placeras på en akutskola enligt en ny paragraf i skollagen", säger Anders Palmgren, barn-och utbildningschef.

Till hösten kommer Kapellet som står längst ner vid Nyströmska skolan att fungera som akutskola i Söderköping.

Till hösten kommer Kapellet som står längst ner vid Nyströmska skolan att fungera som akutskola i Söderköping.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2024-06-12 05:00

I Söderköping kommer akutskolan fysiskt att ligga i närheten av Nyströmska skolan, men det är ingen skola som finns där hela tiden.

– Meningen är att det här ska vara en disciplinär åtgärd istället för att elever stängs av. Det här är ett nytt sätt att försöka hjälpa eleven då vi ser att andra åtgärder inte har någon effekt. För eleven kan det vara bra att få tid på sig och vara på en annan plats än den vanliga skolan, säger Anders Palmgren.

undefined
"Det här är ett nytt sätt att försöka hjälpa eleven då vi ser att andra åtgärder inte har någon effekt. För eleven kan det vara bra att få tid på sig och vara på en annan plats än den vanliga skolan", säger Anders Palmgren, barn- och utbildningschef.

Regeringen har beslutat ge statsbidrag till akutskolor men det finns många krav för att kunna ansöka om dessa. I år delas totalt 100 miljoner kronor ut till kommuner som inrättar akutskolor. Syftet med satsningen är att öka tryggheten men också studieron i skolan. 

Men samtidigt poängterar Skolverket att bidraget är till kommuner där akutskolorna har minst två helårsarbetande legitimerade lärare samt att minst två elever ska kunna gå samtidigt. Personalen ska vara anställd minst ett halvår på akutskolan och bidraget delas inte ut om befintlig personal omfördelas.

Kapellet vid Nyströmska är lokalerna som reserverats för akutskolan i Söderköping. Lokalerna kommer att användas då det finns elever som behöver det stödet. Det är bara högstadieelever som kan placeras där.

undefined
Kapellets lokaler blir akutskolan till att börja med men det är ingen skola som finns hela tiden utan enbart vid behov.

– Det är för elever som stör ordningen. Hittills har vi stängt av eleverna då man efter flera åtgärder inte lyckas få någon kontroll. Avstängningen kan vara en vecka men då är eleven hemma och det är inte alltid en bra lösning. Att bara sitta ensam hemma brukar inte göra det bättre.

– Akutskola är något annat. Då får eleven undervisning av någon ur personalen, säger Anders Palmgren.

Högst fyra veckor kan eleverna vara på akutskolan.

– Elever som är utåtagerande mår oftast inte bra. Men det kan leda till att både kamrater och deras föräldrar känner sig otrygga. Då kan det här vara ett sätt för alla parter. Att flytta eleven för en tid tills vi ser hur en lösning ska bli, säger Anders Palmgren.

– De kan ha ett behov av att komma ifrån sin vardag men samtidigt kanske det inte är den bästa lösningen att bara vara hemma. Med en akutskola så kan vi möta upp med någon personal från trygghetsteamet från Ramunderskolan som följer med och stöttar. Tanken är att det ska vara en person som eleven känner och har förtroende för.

undefined
Till hösten kommer Kapellet som står längst ner vid Nyströmska skolan att fungera som akutskola i Söderköping.

Det ska högst finnas ett par elever på akutskolan men det kan också vara för en enskild elev. Under läsåret 2023/24 var det fyra avstängningar på Ramunderskolan.

– Vad som händer i nästa steg vet vi inte. Det får avgöras från fall till fall. Efter åtgärden kan det vara så att vi kommer fram till att eleven mår bäst av att byta skola medan andra kanske vill komma tillbaka till Ramunderskolan.

Vad gör ni med elever i de yngre åldrarna?

– För de yngre eleverna finns det ju redan flera skolor som man kan välja mellan. Om det är en elev som det inte fungerar för så kan lösningen vara att få börja om på en annan skola i en annan klass. Men för högstadieelever har vi ju bara en skola.

Statsbidrag för akutskolor infördes för första gången förra året. Då delades 50 miljoner kronor ut och samtidigt satsade man på speciallärare och elevhälsan. Målet är att stärka skolans arbete med stöd och anpassningar så att fler elever ska få tillgång till effektiva stödinsatser i rätt tid.

Karta: Nyströmska skolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!