"Vi hoppas att vi får upp ögonen på en del"

Är du förberedd om krisen kommer? Har du mat och vatten för att klara dig utan el i sju dygn? Det är frågor som Söderköpings kommun ställer till sina invånare under veckan som ägnas åt beredskap inför en krissituation.

Michael Ebner, som är med i hemvärnet, berättar för Alexander Pettersson om hur det är att vara med i försvaret. "Den uppfattning man har om hemvärnet är kanske lite gammaldags", säger Michael Ebner.

Michael Ebner, som är med i hemvärnet, berättar för Alexander Pettersson om hur det är att vara med i försvaret. "Den uppfattning man har om hemvärnet är kanske lite gammaldags", säger Michael Ebner.

Foto: Victoria Lind

Söderköping2024-09-24 06:00

Under veckan deltar Söderköpings kommun i MSB:s årliga kampanj Beredskapsveckan. Temat för året är "Sätt igång!" och är en uppmaning att ta tag i sin egen beredskap inför en krissituation.

– Jag vill inte att vi som kommun står oförberedda när det händer något. Vi vill heller förekomma än att förekommas, säger Desirée Blichfeldt, säkerhet- och beredskapssamordnare.

undefined
Desirée Blichfeldt och Martin Hedlund är säkerhets- och beredskapssamordnare på Söderköpings kommun. De ansvarar för Beredskapsveckan, då kommuninvånarna ska informeras om hemberedskap.

På måndagen bjöd kommunen in till Hagatorget där det fanns möjlighet att smaka på mat lagad utan el, få information om krisvatten från VA-enheten och även prata med Hemvärnet och Östgöta Bilkår.

– Det är en möjlighet för oss att uppmärksamma gemene invånare om att man behöver ha en egen hemberedskap. Vi hoppas att vi får upp ögonen på en del och att de börjar tänka i de här banorna, säger Desirée Blichfeldt.

undefined
Keijo Kouvala och Daniel Henriksson från VA-enheten på Söderköpings kommun har ställt fram ett vattensläp och informerar allmänheten om krisvattensituationer.
undefined
Raymon Karlsson och Yvonne Nord från Östgöta Bilkåren var på plats under Beredskapsveckans första dag för att prata om vad bilkåren gör.

Kostenheten på kommunen stod för den linsgryta med curry, morötter, vitkål och havreris som serverades. Syftet var att bjuda på så kallad krismat som är lagad av varor som håller länge även utan elektricitet.

– Ingredienserna är sådant man skulle kunna ha hemma när det väl händer något. Som linser och kokosmjölk, de håller sig ju i rumstemperatur, förklarar Josefin Vastesson från kostenheten.

undefined
Jasmina Karlsson och Josefin Vastesson på kommunens kostenhet lagar linsgryta utan el.

Kerstin Ekeström och Gunnel Sehalic har kommit till torget för att smaka på maten, som de är mycket nöjda med. Deras egen beredskap inför en eventuell kris har de däremot inte tänkt så mycket på.

– Jag har inte gjort någonting. Men jag har ganska mycket i skafferiet ändå. Som torrvaror, utan att ha tänkt på det sättet egentligen, säger Gunnel Sehalic. 

– Jag tänker mer på mina barn och barnbarn, om jag ska vara ärlig. Hur det ska bli med världsutvecklingen. Det kan ju skrämma en mer än att bara tänka på sig själv, säger Kerstin Ekeström.

undefined
Kerstin Ekeström och Gunnel Sehalic har inte tänkt mycket på förberedelser inför en krissituation. "Jag har inte gjort någonting", säger Gunnel Sehalic.

20-åriga Alexander Pettersson smakar också på grytan men har egentligen kommit av en helt annan anledning. Han har nyligen ansökt om att få göra värnplikten och vill prata med hemvärnet för att få veta så mycket han kan om hur det är inom försvaret.

– Jag ville få lite information om hur det kan gå till, om man kan gå med i hemvärnet innan det drar igång, hur det kan vara ute i fältet och lite sådant, säger han.

Intresset för det militära har funnits hos honom länge men vuxit senaste tiden.

– Det kommer från min pappa som tycker det var det roligaste han gjort. Jag tänkte "varför inte?". Det är kul, man får ut jättemycket av det och kanske kan jag göra en karriär av det.

undefined
Michael Ebner, som är med i hemvärnet, berättar för Alexander Pettersson om hur det är att vara med i försvaret. "Den uppfattning man har om hemvärnet är kanske lite gammaldags", säger Michael Ebner.

En av hemvärnets representanter på plats är Michael Ebner. Han gick med för tre år sedan och menar att alla behövs, på ett eller annat sätt.

– Den uppfattning man har om hemvärnet är kanske lite gammaldags, att det är något slags scoutliv ute i skogen. Men vi är i första hand ett stridande förband och i krigstid är vår uppgift i första hand att kriga.

Även Ronny Ståhling, samverkansbefäl inom hemvärnet, lyfter den viktiga roll som de har i samhället. Och inte bara då det är krig.

– Vi hjälper allmänheten kring mycket. Till exempel eftersök och vid skogsbränder bistår vi räddningstjänsten. Vi behöver alltid människor som stöttar och är med.

undefined
"Det är inte samhället som ska ställa upp för dig utan du som ska ställa upp för samhället", säger Ronny Ståhling, samverkansbefäl för 31a hemvärnsbataljonen.

Under dagen pratar han med alla som har frågor och vill veta mer om både hemvärnet och beredskap.

– Jag brukar säga till folk "du är beredskap". Det är inte samhället som ska ställa upp för dig utan du som ska ställa upp för samhället och sedan gör vi det här tillsammans. Beredskap handlar om att du ska klara dig hemma i sju dygn utan el, säger Ronny Ståhling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!