Nina satsar på råvaror efter säsong

"Jag älskar att experimentera med smaker. Syra och sälta ska finnas i maten. Med vitlök, svartpeppar, salt och grädde som bas kan du inte misslyckas." Det säger Nina Karlsson, som driver Tyrni restaurang i Söderköping.

"Vår senaste satsning är spännande drinkar. Vi har många bra och även alkoholfria alternativ. Det finns också sockerfria med tanke på diabetes och annat." Nina Karlsson, ägare till restaurang Tyrni i Söderköping.

"Vår senaste satsning är spännande drinkar. Vi har många bra och även alkoholfria alternativ. Det finns också sockerfria med tanke på diabetes och annat." Nina Karlsson, ägare till restaurang Tyrni i Söderköping.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2022-07-26 21:30

Det var för drygt ett år sedan som hon bestämde sig för att satsa även i Söderköping. Sedan fyra år tillbaka driver hon restaurangen i Grännäs utanför Valdemarsvik.

– Det har varit ett spännande år men också tufft. Jag har fått jobba mycket för att kunderna ska förstå att vi även har mat och serveringstillstånd. Det här är inte bara ett fik längre, säger Nina Karlsson, 38 år.

undefined
"Sunt förnuft är bästa kryddan. Smaker är viktiga och man måste våga prova sig fram", säger Nina Karlsson, ägare till restaurang Tyrni i Söderköping.

Erfarenheten hade hon från många år inom restaurangbranchen men också med satsningen på Grännäs.

– Där gick det graciöst back första året. Jag hade för många anställda på fel tider. Men jag lärde mig och året därpå ökade omsättningen nästan tredubbelt.

undefined
Ett Nalle café är senaste skapelsen i restaurang Tyrni i Söderköping.

Klimatet och miljön är viktiga för henne. Därför försöker hon satsa på råvaror som hör till säsongen och har till exempel inte nötkött på menyn. I lunchserveringen finns alltid ett vegetariskt alternativ, en soppa och ännu en rätt.

– Jag tycker att nötproduktion ska finnas i Sverige för att hålla landskapet öppet. Men jag har valt bort det från den fasta menyn på grund av koldioxidavtrycket på klimatet.

– Jag har alltid nära kontakt med mina grossister och kollar vilka varor de har som är bäst föredatum. Ibland kan de ha kvar en låda med exempelvis 20 portioner kummelfilé. Det fungerar fint för oss eftersom vi är en liten restaurang.

undefined
På hyllorna i restaurangen finns både sällskapsspel, böcker och leksaker till alla.

Ett stort problem för restauranger, storkök och livsmedelsvaruhandel är att de slänger mycket mat.

– Det är alltför vanligt att restauranger med exempelvis dagens lunch slänger det som blir över. Det är horribelt att vi blivit vana vid att allt alltid ska finnas. Jag gör en veckomeny istället och kan inte lova att det finns kvar hela veckan. Men går en rätt åt så kan vi lätt göra en annan. Man måste våga säga att det är slut. Vi har inte råd att slänga så mycket mat som vi gör i dagens samhälle.

undefined
All inredning i restaurangen är återvunnet material som ägaren Nina Karlsson fixat till.

– Vi erbjuder alltid våra gäster att ta med i en låda om de inte orkat äta upp. Då kan det bli lunch nästa dag. Jag tycker att det är en klimathjälp varje gång någon gör det.

På restaurangen går även personalen alltid och frågar kunderna vad som är bra. De vill ha gästernas åsikter för att kunna förbättra.

– Våra gäster ska kunna koppla av. Det ska vara lite som att vara i sitt vardagsrum. Därför har vi böcker, sällskapsspel och annat som man också kan syssla med.

undefined
"Jag vill stå för kvalitet och att det är hållbart för miljön. Därför använder vi råvaror efter säsong". Det säger Nina Karlsson, ägare till restaurang Tyrni i Söderköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!