De har länets bästa skolmat: "Mycket att välja på"

De har bästa skolmaten i länet. "Det är god mat och vi får välja vad vi tar och hur mycket".

"Skönbergaskolans arbete med att lära eleverna mer om mat och måltider, om hur mat produceras och vad som är bra livsmedel låter som något som bör gälla alla skolor". Det skriver Johnny Ludvigsson, ledamot i Hagdahlsakademien, i motiveringen till priset.

"Skönbergaskolans arbete med att lära eleverna mer om mat och måltider, om hur mat produceras och vad som är bra livsmedel låter som något som bör gälla alla skolor". Det skriver Johnny Ludvigsson, ledamot i Hagdahlsakademien, i motiveringen till priset.

Foto: Patrik Selsfors

Söderköping2023-02-10 19:00

Eleverna på Skönbergaskolan i Söderköping har den bästa skolmaten i hela Östergötland. Det konstaterar Hagdahlsakademien som i veckan delade ut priset med motiveringen att skolan lyckats minska matsvinnet, infört en lugn miljö vid måltiderna och lärt eleverna om kost och hälsa.

– Vi har mycket olika grönsaker och det är bra, och vi får också välja hur mycket vi vill ta, säger Ronja Holmqvist.

undefined
"Vi har bra och god mat", säger eleverna Jesper Saarnak, David Andersson, Ronja Holmqvist och Emy Wastesson i årskurs 6 på Skönbergaskolan i Söderköping.

– Det är mycket vegetarisk mat, som är bra för hälsan, inflikar David Andersson.

Eleverna går i årskurs 6 och är nöjda med skolans mat. De tycker att det är mycket bättre miljö i matsalen sedan lärarna började äta pedagogisk lunch.

Broccolisoppa, tacos och kycklinggyros är några av favoriträtterna. Eleverna gillar att laga mat och ser fram emot att de ska få vara med och hjälpa till i skolköket en dag.

– Jag skulle vilja jobba på restaurang, jag gillar att laga mat även om jag inte kan så mycket än, säger Jesper Saarnak.

undefined
"Jag skulle vilja jobba i restaurang. Jag är inte så duktig på att laga mat idag men jag vill lära mig", säger Jesper Saarnak.

Emy Wastesson fick vara med och ta emot priset till skolan med bästa skolmat. Skolan ingår i måltidsprojektet "den röda tråden" där eleverna genom studiebesök och annat får veta mer om mat och var den kommer ifrån. Eleverna är även med och odlar grönsaker.

– En sak som märkts är att det inte slängs så mycket mat längre. Jag tror också att alla tänker på att ta den mat som man orkar och inte slänga mat för att det ska räcka till alla, säger Emy Wastesson.

– Det har blivit mycket lugnare i matsalen sedan lärarna också äter här med oss, säger hon.

undefined
Matprojektet har gett resultat. Det slängs mycket mindre mat på Skönbergaskolan.

Mindre bord med plats för sex personer står i matsalen. Där finns skärmar för att alla ska kunna sitta i lugn och ro. Eleverna tar den mat de önskar och där de lämnar disken finns en våg för överbliven mat. Sista dagen i veckan serverades en favoriträtt, spagetti och köttfärssås, och bara 560 gram, det vill säga ungefär ett halvt kilo, har slängts av totalt cirka 170 elever i sju klasser.

– Det är väldigt roligt att jobba här. Jag försöker erbjuda en bra salladsbuffé och det blir många röror också som barnen kan smaka på, säger Lollo Aneskär, som är köksansvarig.

undefined
"Skönbergaskolans arbete med att lära eleverna mer om mat och måltider, om hur mat produceras och vad som är bra livsmedel låter som något som bör gälla alla skolor". Det skriver Johnny Ludvigsson, ledamot i Hagdahlsakademien, i motiveringen till priset.

"Tack för maten, Lollo", säger eleverna då de lämnar matsalen som snart ska byta namn till Lollos restaurang. Ett namn som eleverna valt.

– Att sitta tillsammans vid bordet blir en helt annan sak. Man pratar om olika saker och vi försöker få eleverna att fokusera på att tallriken ska se aptitlig ut. De får ta hur många gånger de vill, säger pedagogen Pernilla Hertzman.

Karta: Skönbergaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!