Eleverna på Skönbergaskolan i Söderköping har den bästa skolmaten i hela Östergötland. Det konstaterar Hagdahlsakademien som i veckan delade ut priset med motiveringen att skolan lyckats minska matsvinnet, infört en lugn miljö vid måltiderna och lärt eleverna om kost och hälsa.
– Vi har mycket olika grönsaker och det är bra, och vi får också välja hur mycket vi vill ta, säger Ronja Holmqvist.
– Det är mycket vegetarisk mat, som är bra för hälsan, inflikar David Andersson.
Eleverna går i årskurs 6 och är nöjda med skolans mat. De tycker att det är mycket bättre miljö i matsalen sedan lärarna började äta pedagogisk lunch.
Broccolisoppa, tacos och kycklinggyros är några av favoriträtterna. Eleverna gillar att laga mat och ser fram emot att de ska få vara med och hjälpa till i skolköket en dag.
– Jag skulle vilja jobba på restaurang, jag gillar att laga mat även om jag inte kan så mycket än, säger Jesper Saarnak.
Emy Wastesson fick vara med och ta emot priset till skolan med bästa skolmat. Skolan ingår i måltidsprojektet "den röda tråden" där eleverna genom studiebesök och annat får veta mer om mat och var den kommer ifrån. Eleverna är även med och odlar grönsaker.
– En sak som märkts är att det inte slängs så mycket mat längre. Jag tror också att alla tänker på att ta den mat som man orkar och inte slänga mat för att det ska räcka till alla, säger Emy Wastesson.
– Det har blivit mycket lugnare i matsalen sedan lärarna också äter här med oss, säger hon.
Mindre bord med plats för sex personer står i matsalen. Där finns skärmar för att alla ska kunna sitta i lugn och ro. Eleverna tar den mat de önskar och där de lämnar disken finns en våg för överbliven mat. Sista dagen i veckan serverades en favoriträtt, spagetti och köttfärssås, och bara 560 gram, det vill säga ungefär ett halvt kilo, har slängts av totalt cirka 170 elever i sju klasser.
– Det är väldigt roligt att jobba här. Jag försöker erbjuda en bra salladsbuffé och det blir många röror också som barnen kan smaka på, säger Lollo Aneskär, som är köksansvarig.
"Tack för maten, Lollo", säger eleverna då de lämnar matsalen som snart ska byta namn till Lollos restaurang. Ett namn som eleverna valt.
– Att sitta tillsammans vid bordet blir en helt annan sak. Man pratar om olika saker och vi försöker få eleverna att fokusera på att tallriken ska se aptitlig ut. De får ta hur många gånger de vill, säger pedagogen Pernilla Hertzman.