Här är resultatet av utgrävningen vid brandstationen

Under medeltiden var området runt gamla brandstationen bebyggt med träbrolagda gränder ner mot Lillån. Det har kommit fram i den nyligen avslutade arkeologiska utgrävningen där.

Jan Kockum, arkeolog, under utgrävningen vid gamla brandstationen.

Jan Kockum, arkeolog, under utgrävningen vid gamla brandstationen.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2020-11-20 20:30

Just nu pågår flera utgrävningar i centrala Söderköping men den som pågått vid den gamla brandstationen är avslutad sen några veckor tillbaka. Utgrävningen gjordes i samband med att en ny detaljplan ska tas fram för området. Jan Kockum, arkeolog, sitter nu på kontoret och sammanfattar en rapport till länsstyrelsen. Det är de som sen beslutar om det ska göras en slutundersökning av området.

– Vårt uppdrag är enkelt uttryckt att avgränsa och beskriva fornlämningen både ytmässigt och tidsmässigt. Då måste vi titta på om det finns bevarande kulturlager och i vilket skick de är. Vi tittar på byggnadslämningar och gatusträckningar och så måste vi ha en datering. Vi har uppnått svaren på alla de frågorna, säger Jan.

Genom de 14 schakt som öppnades, en total yta på 5 600 kvadratmeter, kunde arkeologerna konstatera att området var bebyggt på 1200-talet. Där Ågatan idag går rann Lillån, och marken däromkring var fuktig. 

– I mitten av 1200-talet har man lagt ut en massa trähuggspån, slanor och pinnar intill ån. Man har byggt upp så kallade rustbäddar, som man har stabiliserat marken med. Ovanpå rustbäddarna har man byggt hus och lagt ut kavelbroar, alltså träbrolagda gränder, säger Jan.

Gränderna har troligen utgjort tomtgränser och lett ner till ån, där man även vet att det fanns broar över till andra sidan. Arkeologerna har också kommit fram till att bebyggelsen varar fram till senmedeltid, det vill säga 1500-talet. Efter det tunnar bebyggelsen ut.

– Antingen har man använt området som ängsmark eller så har man skrapat bort ytan och därmed avlägsnat spåren av senare bebyggelse, innan man har bebyggt området under 1800-1900-tal, säger Jan.

Var det något speciellt fynd som var särskilt intressant?

– Det var ju de här kavelbroarna och de uppbyggda rustbäddarna som var speciella. Det vet man att det finns i Söderköping, eftersom bevaringsförhållandena är sådana. Men det var speciellt. Sen är det ju mycket importkeramik.

För Jan var det första gången han grävde i Söderköping och som vid alla utgrävningar är det viktigt att först läsa in sig på området.

– Man måste bilda sig en uppfattning så att man kan tolka det som kommer fram i fält. Annars finns risken att man gräver bort saker som sen visar sig vara en viktig pusselbit. Så det gäller att vara väl förberedd när man kommer till ett nytt ställe.

Karta: Ågatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!