Här är de nya cheferna i hemtjänsten

Till hösten kommer hemtjänsten att få tre nya enhetschefer, förändringar i schemaläggningen kommer att genomföras och en larmgrupp har skapats. Kommunen hoppas nu att förändringarna kommer att leda till förbättringar för både brukare och personal.

Söderköpings hemtjänst har genomgått flera stora förändringar under våren.

Söderköpings hemtjänst har genomgått flera stora förändringar under våren.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2018-06-26 19:00

Det senaste halvåret har varit turbulent inom den kommunala hemtjänsten i Söderköping. En omorganisation med nya personalgrupper och ändrade scheman har skapat oro och vantrivsel bland både personal och brukare. TES-planerarna (de som sköter den dagliga planeringen) var i våras tvungna att söka om sina tjänster, och kritik har framförts mot det nya systemet som inneburit mindre direktkontakt mellan personal och TES-planerarna.

I april slutade socialchef Jens Samuelsson med omedelbar verkan. Av de tre enhetscheferna har en varit sjukskriven under våren, en sagt upp sig, och den tredje varit föräldraledig. På de fyra TES-planerartjänsterna har det periodvis bara funnits två eftersom en sa upp sig efter bara några veckor.

I veckan stod det klart att kommunen nu tillsatt tre nya enhetschefer, vilka kommer att tillträda i början på september.

– Det är Anna Adamsson som tidigare varit enhetschef på Aspgården, och Helen Wennström som varit verksam inom ekonomiskt bistånd och missbruksvård, och sedan är det Ida Högberg som varit verksamhetschef inom hemsjukvården, säger Mats Jonsson, vikarierande socialchef i sex veckor under tiden Mikael Palm, tf socialchef är på semester.

– Vi hoppas att detta kommer att leda till förbättringar samtidigt som vi ger våra kommunala chefer en möjlighet att vidareutvecklas, säger han.

Enhetscheferna kommer att ha hand om olika områden med gemensamt ansvar för hela organisationen.

Det kommer också att genomföras vissa schemaändringar. Hur dessa kommer att se ut är fortfarande oklart, men tanken är att grundbemanningen ska öka och att det ska finnas tid för resor och återhämtning mellan arbetspassen.

En larmgrupp har också skapats för att den befintliga personalen ska slippa avbryta sina planerade uppdrag vid akuta larm. Larmgruppen kommer att vara öppen alla dagar i veckan mellan klockan 7–16.

– Nu slipper personalen att ständigt vara på alerten när det finns en speciell grupp som tar hand om larmen, säger Mats Jonsson.

Höga kostnader

Förra året gick socialnämnden back med tio miljoner kronor, och hemtjänsten var en av orsakerna.

Enligt siffror från kommundatabasen Kolada för 2016 har Söderköpings kommun den näst högsta kostnaden i länet, 326 000 kronor per person och år.

Kommunen strävar efter att minska kostnaden med 50 000 kronor per brukare och år.

Ett föregångsexempel är Valdemarsvik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!