Personalen ringer polisen i genomsnitt två gånger i veckan när någon ungdom ertappas med stöld på Ica Supermarket i Söderköping. Men handlaren Johan Andersson säger att mörkertalet är stort.
– Jag tror vi ringde polisen fyra gånger förra veckan. Vi ringer alltid när vi ertappat någon, oavsett ålder. Vad vi också gör är att vi stänger av de här ungdomarna i tre månader från butiken, säger Johan Andersson.
Vid stöldtillfället bjuds ungdomen in för ett möte för att prata om vad som hänt och hur upplevelsen med polisen och samtalen med föräldrarna varit. Lovar de att aldrig stjäla igen är de välkomna tillbaka.
– Då behandlar vi dem som vilken kund som helst. Jag vill att de här ungdomarna ska bli kunder hos mig resten av livet.
Johan Andersson säger att föräldrarna till barn som stulit ofta skäms för vad barnen gjort och av den anledningen väljer en annan affär. Något han menar gör honom till dubbel förlorare.
– Jag dömer inte föräldrar som betalar när deras barn snattat i min butik och de som kommer hit med dem på samtal. De vill göra rätt för sig och tycker det är pinsamt. De som inte kommer hit även om de till och med pratat med polisen är jag mer bekymrad över och varför de inte tar problemet på allvar.
Johan Andersson säger att det vanligaste tillvägagångssättet för snatterierna, eller de ringa stölderna som polisen rubricerar brottet, är att man använder sig av självskanningskassa och inte skannar alla varor. Det kan också handla om att man tar mer av en vara en man betalat för när det gäller lösviktsvaror som godis eller sallad.
– Vi har en ganska lugn tillvaro totalt sett här i Söderköping. Det är inte så mycket problem med missbrukare eller ligor som stjäl kött och så. Sådant som man har problem med i stan. Vårt problem är framförallt snatterier bland ungdomar.
John Elljung närpolis i Valdemarsvik och Söderköping, bekräftar att Ica Supermarket ringer angående snatterier av ungdomar i relativt hög utsträckning och säger att det är den affären i området som ringer oftast. Något han, precis som Johan Andersson, kopplar till att Ramunderskolan som ligger ett stenkast bort.
– När vi kommer dit kan det bli att vi skriver en polisanmälan, men om de inte är straffmyndiga så läggs det ner. Sedan skriver vi en orosanmälan till socialtjänsten och kontaktar vårdnadshavaren såklart om de är under 18 år, säger John Elljung.
Johan Andersson har också satt upp fler övervakningskameror i affären och säger att det är starkt bidragande till att fler som stjäl kan ertappas. Han vill inte ge någon siffra på hur mycket det kostar företaget med snatterierna men menar att brottsligheten är en förlust för hela samhället.
– Min uppfattning är att polisen tycker vi gör det jättebra när vi ringer dem direkt. För det är extremt viktigt att vi får fast de här ungdomarna tidigt. Så vi minskar det här beteendet. Det gäller att fånga upp ungdomarna så tidigt som möjligt eftersom det börjar med enklare stölder och sen fortgår det till allvarligare saker, säger Johan Andersson.
Har du någon uppmaning till föräldrar med tonårsbarn?
– Förklara för barnen vad som är rätt och vad som är fel. Men uppenbarligen är det lite svårare än så.