Öppnar för en fortsättning – trots politikernas besked

Fritidslagret i Söderköping är en av verksamheterna som riskerar att stryka med när kommunen drar åt svångremmen. Men än är sista ordet inte sagt. "Vi hoppas att det kan leva kvar i någon form", säger Henrik Sander, arbetshandledare.

Fritidslagret i Söderköping kan läggas ner

Foto: Axel Johansson

Söderköping2024-05-27 15:30

Nyheten i korthet

  • Fritidslagret i Söderköping, som erbjuder utlån av idrotts- och friluftsprylar, riskerar nedläggning på grund av kommunens ekonomiska besparingar.
  • Trots beslutet hoppas Henrik Sander, arbetshandledare och en av grundarna, att verksamheten kan fortsätta i någon form.
  • Fritidslagret har blivit populärt bland invånarna och erbjuder arbetsträning för dem som står långt från arbetsmarknaden.

Det har gått lite drygt tre år sedan det gamla tvätteriet på Idrottsvägen förvandlades till ett slags bibliotek för diverse idrotts- och friluftsprylar.

Här kan alla, även de som inte bor i Söderköping, helt gratis låna allt från skridskor och skidor till fotbollsskor, flytvästar, hjälmar och badmintonrackets.

– Det har varit jätteuppskattat, säger Henrik Sander, en av dem som grundade Fritidslagret.

Verksamheten drivs av kommunens arbetsmarknadsenhet och de erbjuder arbetsträning för personer som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden. 

Men snart kan den tiden vara förbi.

– Hela den här omställningen av kommunen är ju så stor så jag tänker att de måste dra in på grejer. Men det vore hemskt tråkigt om Fritidslagret försvann helt. Inte bara för oss som jobbar här och de som arbetstränar utan för alla invånare som lånat saker från oss, säger Henrik Sander, som är handledare vid arbetsmarknadsenheten.

undefined
Henrik Sander hoppas att Fritidslagret kan leva vidare i någon form. "Än är sista ordet inte sagt".

De prylar som Fritidslagret samlat på sig under de här tre åren är saker som skänkts från kommuninvånarna. Henrik Sander uppskattar att man för närvarande har över 2 000 produkter och sedan starten har man registrerat omkring 5 000 lån.

– Det är en jättebra möjlighet för folk som vill testa på en aktivitet. Om man till exempel vill prova på att åka skidor kanske det här duger första gången och så köper man egna om man blir biten. Utöver att det är jättebra ekonomiskt är det även klimatsmart att återanvända saker. På så sätt ligger det helt rätt i tiden.

Fritidslagret har dessutom utökat arbetmarknadsenhetens möjligheter att erbjuda arbetsträning, enligt Sander.

– Våra andra arbetsmoment sker i utemiljö och de är mer fysiska vilket kan innebära att vissa personer sållas bort. Då är det perfekt att vi kan erbjuda ett lite mer lugnt och stillsamt arbete här. Det kan exempelvis handla om service av material, registrering av lån och städning.

Henrik Sanders förhoppning är att Fritidslagret ska kunna leva kvar i någon form.

– Vi jobbar själva för att hitta en lösning. Men hur det ska se ut, om det ska vara något kodlås eller om man får ringa och beställa grejer, det vet vi inte alls.

undefined
Sedan starten 2021 har över 2000 friluftsprylar samlats in från invånarna i Söderköping. "Om Fritidslagret läggs ner får vi väl ha någon stor skänkesdag eller liknande", säger Henrik Sander.
undefined
Vinterhalvåret är högsäsong för Fritidslagret.
undefined
"Det vore hemskt tråkigt om Fritidslagret försvann helt. Inte bara för oss som jobbar här och de som arbetstränar utan för alla invånare som lånat saker från oss", säger Henrik Sander, arbetshandledare.

Yvonne Persson (M), som fortsatt är servicenämndens ordförande fram till 31 maj, säger att hon, precis som när det kommer till filialbiblioteken i Mogata och Östra Ryd, är positivt inställd till en fortsättning av Fritidslagret – om det inte innebär en för stor kostnad för kommunen.

– Det är inte hugget i sten och om man hittar andra lösningar, utan att det påverkar ekonomin negativt, ställer jag mig självklart bakom det, säger hon.

Henrik Sander och hans kollegor väntar nu spänt på vilka beslut som kommer att fattas framöver.

Känner du någon oro för egen del?

– Ja det gör man, absolut. Alla besked är inte klara än så man vet inte. Jag tycker det känns i hela kommunen att det finns en oro och en sämre stämning, säger Henrik Sander.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln smög det sig in en felaktighet. Sedan 2022 ansvarar Socialnämnden för Fritidslagret, inte Servicenämnden som vi skrev. Vi ber om ursäkt för misstaget.

Karta: Idrottsvägen 2
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!