Anders Fredin står lutad över sin ässja – en modell som användes på järnåldern. Han håller på och smider ett smycke.
– Den här ässjan arbetade man med fram till vikingatiden. Den är speciell med sin dubbelbälgare, säger han.
Till vardags arbetar Anders Fredin som naturvårdare, men nu har han bestämt sig för att dra igång verksamheten som smed på heltid.
– Jag har arbetat som smed tidigare, då hade jag en butik och smedja i stan. Nu kommer jag bara att ha en verkstad och ta emot beställningar, säger han.
En gång om året strömmar människor till Söderköpings gästabud från hela Sverige. Medeltidsfesten är populär och välbesökt. Förutom riddarspel, brända mandlar och gycklare, fungerar gästabudet också som marknadsföring för många småföretagare. Philipp Rose är en av dem.
– Jag håller kurser i stenhygge. Under en timme får man prova på att hugga i sten, berättar han och visar vant hur det går till när man hugger fram snirkliga mönster ur ett stenblock.
Philipp Rose är en av drygt tio stenhuggare i Sverige. Förutom kurserna han håller på olika gästabud och marknader runt om i landet arbetar han med fasadrestaurering.
– Jag bestämde mig för att lära mig ett hantverk, och utbildade mig i Tyskland till stenhuggargesäll. Det finns ingen sådan utbildning i Sverige trots att det finns en enorm marknad, säger han.
Ewa Strömstedt är en av gästabudets hundratals utklädda. Hon har fått syn på ett par läderskor.
– Jag brukar komplettera min utstyrsel med något nytt varje år, säger hon.