Full fart i vattnet och på land

Folkfest under helgen, när det bjöds på aktiviteter, musik och dans till firande av kanalens 175-års- jubileum.

Både små och stora lockades till skratt av Clownen Mimsan.

Både små och stora lockades till skratt av Clownen Mimsan.

Foto:

söderköping2007-08-27 04:00
En stor folkmassa tittade, och hejade på, föraren Göran Lindér när han skulle slå hastighetsrekordet i kanalen. Med säkerhet fick han upp racerbåten Classic Galosch till 68 knop under lördagen, vinden till trots. Lindér, 66 år från Hjo, har tävlat under många år och bland annat varit Europamästare 1966. Racerbåten han körde under helgen är 3,5 meter lång och kan komma upp i 90 knop, vid rätt väder och lång startsträcka. Kroppstyngden från föraren, som ligger ned, gör att båten inte välter eller lyfter. Initiativtagare Kai Heed säger:
- Det var ett stort intresse. Vi har tänkt att fortsätta med det här varje år, och kalla det Kanalracet, där båtar tävlar mot varandra hela dagen.

Testa skoter och kajak
Det var full fart i vattnet. Man kunde testa vattenskoter och havskajak, och även se en uppvisning i konsten att hantera en havskajak. En stor kaskad av vatten stod runt Krigsbåt 90, när den visade hur snabbt den kan stanna och vända på liten yta. Uppvisningen imponerade på åskådarna. Båten, som väger hela 16 ton, är inlånad från Berga i Stockholm. Den ska ligga vid Fyrudden och användas till övning för Hemvärnet.
Underhållning fanns för alla åldrar. Många förväntansfulla tittade på dykaren Peter Svensson, som letade efter en skattkista på kanalens botten. Lyckligtvis hittade han den, och bland annat Sebastian Sandell, 6 år, från Mogata fick ta del av skatten - färgglada lastbilar.

Mycket skratt
De som skrattade mest under helgen var alla de barn som mötte Clownen Mimsan. Hon busade och skojade med både barn och vuxna. Göte Grävling tog i hand och kramade glatt alla små. Isak och Fanny Hellgren, 2 och 3 år, fick känna på den mjuka pälsen.
Under helgen kunde den modige hälsa på riddaren Grif, fiskesugna meta och motortokiga fick sitta på en fyrhjuling. Nöjd och stolt satt Niklas Larsen, 6 år, på ett skinande rött ekipage. Givetvis kunde man också ta en tur med det trogna Tuffetåget.
Ingen fest utan musik och dans! Hemvärnets musikkår spelade och Peking Squaredance svängde om på dansbanan. Självklart var även Ramunder Spel och Dansgille på plats. Allsång anprdnades och under kvällen kunde man lyssna till Sharp, Blå Häst eller
S:t Patric?s.
Många intresserade såg på när Göran Lindér susade fram.
Många intresserade såg på när Göran Lindér susade fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om