På olika forum i sociala medier går debatten het angående Söderköpings kommuns beslut att köpa Hotell Laurenti för 9,8 miljoner kronor, drygt det dubbla priset jämfört med den oberoende värderingen av marknadsvärdet som konsultföretaget Forum Fastighetsekonomi gjort.
Kritiken från den politiska oppositionen är också fortsatt hård. Både Söderköpingsinitiativet och Centerpartiet har som avsikt att överklaga beslutet till förvaltningsrätten och begära inhibition, vilket innebär att inget beslut kan verkställas innan domstolen fattat beslut. Något som kan ta lång tid.
Ellen Friberg, gruppledare för Söderköpingsintiativet (SI), är dels kritisk till att kommunen betalar vad de anser vara ett överpris för fastigheten men också mot den samlokalisering av LSS-verksamheter (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) som Söderköpings kommun planerar i Hotell Laurentis lokaler.
– Vår inriktning är att vi kommer att överklaga både beslutet om köpet och beslutet om att samlokalisera, säger hon.
Den planerade samlokaliseringen handlar om att både korttidsboende och permanentboende för unga under 18 år enligt LSS ska finnas i samma fastighet. Något som enligt kritikerna strider mot lagen.
– Samlokaliseringen är ett kortsiktigt och panikartat förslag. Vi är inte emot hemmaplanslösningar för barn som är externt placerade. Men sådana förändringar måste ske på ett genomtänkt, hållbart och långsiktigt sätt för de berörda barnen och inte drivas igenom för att nå en kortsiktig ekonomisk lösning som inte följer LSS-lagens intentioner, säger Ellen Friberg.
Enligt LSS ska kommuner undvika institutionsliknande miljöer för barnboende och erbjuda boende i bostadshus i området avsett för bostäder. Boendet ska var så hemlikt som möjligt och inte samlokaliseras med annan verksamhet inom LSS eller socialtjänstlagen.
– Kommuner förväntas respektera lagtextens andemening och tillämpa den i sitt beslutsfattande. Ekonomiska skäl är inte godtagbara för att bortse från de principerna, säger Ellen Friberg.
Enligt Söderköpingsinitiativet tänjer också majoritetspartierna på fakta i den debatt som rasar i olika kanaler sedan beslutet om köpet av Hotell Laurenti.
– Det är argument som kopplar till deras viljeinriktning samt deras analyser och bedömningar. Det är inte detsamma som fakta.De har såklart rätt att ta beslut utifrån sina ståndpunkter så länge besluten följer lagar, säger Ellen Friberg.
SI listar i ett eget inlägg 20 punkter som, enligt SI, är fakta i Hotell Laurenti-affären. Bland annat att det inte finns några synnerliga skäl för att köpa till överpris som presenterats för övriga partier. Det finns heller ingen sammanställning eller utredning av möjligheten att använda andra kommunala lokaler eller hyra lokaler av andra fastighetsägare
Kritiken delas av Centerpartiet som är mycket kritiska till hanteringen och kommunens sätt att planera för lokalförsörjningen. Även Sverigedemokraterna, som tidigt pekade på den höga prislappen, står bakom kritiken.
– Jag tycker inte att man har utrett det här tillräckligt och förutsättningslöst. Jag tycker att man borde ha undersökt möjligheten att till exempel höra med Ramunderstaden om möjligheterna i det befintliga bostadsbeståndet. Där finns Ringvägen och Husby backe. Man hade också kunnat höra med privata byggherrar om någon är beredd att sätta spaden i backen, säger Annelie Sjöberg (SD).
Från det politiska styret är man fortsatt övertygade om att köpet är en bra affär.
– Vid en samlad bedömning var köpet det bästa för kommunen, kommenterade kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander (M) efter beslutet 20 januari. Något han och KS vice ordförande Tuula Ravander (S) tillsammans med fullmäktiges ordförande Anders Eksmo (KD) utvecklar ytterligare i en färsk debattartikel i NT.
Socialnämnden ordförande Evelina Nilsson (KD) är också fortsatt trygg i beslutet och det underlag som förvaltningen tagit fram inför beslutet. Hon håller inte med i kritiken att kommunen bryter mot intentionerna i LSS. En institutionsliknande miljö ska absolut undvikas, enligt Evelina Nilsson.
– Det är ju väldigt likt ett bostadshus eller en villa och ligger dessutom i direkt anslutning till bostäder som ligger precis bakom Hotell Laurenti. Det ska också utrustas och utformas så hemlikt som möjligt, Man anpassar ju individuellt precis som man gör i ett hem.
Men det ska ändå samlokaliseras trots att det ska undvikas enligt LSS?
– I lagens övertext står det bör. Vi är en liten kommun och vi måste bygga flexibla boende vilket innebär att det någon gång i framtiden kanske är någon annan form som behövs där. Det är två olika boenden, två verksamheter med två ingångar som delar tak.
– Sen behöver vi också komma vidare för att det nya äldreboendet på Älgen 1 ska kunna byggas också. Det är ju en del i processen och vi har ju tidsbrist på grund av att det har blivit en fördröjning många år tillbaka i tiden.
Så om det inte hade varit tidspress hade ni inte köpt Hotell Laurenti. Ska man tolka dig så?
– Nej, det tycker jag inte. Jag bedömer det som att förvaltningen under lång tid har tittat efter möjliga lösningar. Det här är en bra lösning som kommit fram och jag är trygg med de undersökningar som har gjorts. Det är ett väldigt fint boende som ligger bra. Vi har gått till mötes på alla punkterna skulle jag vilja säga faktiskt och med den flexibiliteten vi behöver ha.