Vägplanen ligger fortfarande på regeringens bord bland många andra väg- och järnvägsplaner. Projektets vägplan lämnades till regeringen i oktober förra året, och normalt brukar det ta mellan sex och nio månader innan ett beslut fattas. Nu har det gått drygt ett halvår men projektledare Andreas Eklund på Trafikverket vågar inte spekulera i när ett beslut tas.
– Det vet jag ingenting om men våra planer med att börja bygga 2024 står fast. Det finns inga beslut om tidsförsening, men planen ligger fortfarande hos regeringen, säger han.
Förbifart Söderköping är ett miljardprojekt. När vägplanen lämnades in till regeringen i höstas var de beräknade kostnaderna mellan 700 och 1 000 miljoner kronor för den stora entreprenaden. Men med prisutvecklingen det senaste dryga året så har de extra kostnaderna höjts med cirka 25 procent, det vill säga omkring 250 miljoner kronor. Det enligt Trafikverkets egna indexuträkningar.
– Men det här är bara bedömningar som vi kan göra innan upphandlingen. Det är först efter upphandlingen som vi får det fasta priset, säger Andreas Eklund.
– Läget i byggbranschen är utmanande för tillfället. Stålpriserna har gått upp massor, flera hundra procent på ett år. Dessutom har dieselpriserna och betongpriserna ökat. De bedömningarna som gjordes 2019 håller inte för 2022.
I en upphandling har även entreprenörerna ett riskpåslag i sina anbud. Även dessa har ökat ganska kraftigt den senaste tiden då riskerna anses högre.
– Det finns högre risker med att eventuellt inte få tag på tillräckligt mycket personal och att inte heller få fram det material som man behöver i rätt tid, säger Andreas Eklund.
Snart är den första ansökningsperioden om Förbifart Söderköping slut. Trafikverket gör upphandlingen i två steg. I den första perioden får entreprenörer ansöka om att få vara med i upphandlingen. Entreprenörerna ska då visa att de har den tekniska och yrkesmässiga kapaciteten för att utföra entreprenaden.
– Vi ställer krav på företagsnivå. Det här är en stor upphandling och vi ska ha en entreprenör till den stora totalentreprenaden. Efter det första steget kommer minst tre och högst fyra entreprenörer att gå vidare. I det andra steget får de lämna in sitt anbud på upphandlingen. Sedan ska vi välja ut en kvalificerad entreprenör, förklarar Andreas Eklund.
Projektet innebär både en ombyggnad av nuvarande E22 och en tillbyggnad väster och söder om Söderköping. Det tillkommer även anslutningar av befintliga vägar. Dessutom ingår förberedande arbeten med exempelvis trädfällningar, rivning av nuvarande bro över Göta kanal vid Klevbrinken samt kompletteringsarbeten med plantering av nya växter.
Entreprenaden innehåller minst fyra nya trafikplatser, en högbro över Storån och en akvedukt vid Göta kanal. Med mera. Trafikverket har dessutom en hög målsättning och vill att minskad klimatpåverkan används i projektet. Med det menas att man uppmuntrar ett proaktivt arbetssätt kopplat till miljön för att stimulera en klimatsmart produktion.
– För entreprenörerna tar det tid att räkna på ett så här stort projekt. Allt hänger ihop med när vägplanen vunnit laga kraft. Vi vill inte heller slösa med entreprenörernas tid utan vi måste vara säkra på att vi kan teckna ett kontrakt innan vi skickar ut förfrågningsunderlaget. Förhoppningsvis kan vi ta kontakt med de tre eller fyra entreprenörer som vi valt i september, säger Andreas Eklund.
Sedan beräknas entreprenörerna behöva mellan sex till nio månader på sig för att kunna lämna in ett anbud.
– Det är en kostnad på flera miljoner för en entreprenör att räkna på det här. Vi får väl hoppas att världsläget stabiliserar sig lite så att det kan bli lättare. Att göra en upphandling med förbehåll är inte bra.
Men först måste vägplanen vinna laga kraft hos regeringen, vilket sker i den nationella infrastrukturplanen där projektet finns med. Innan detta beslut är taget kan inte Trafikverket gå vidare med entreprenörer. Det behövs även ett beslut om byggstart av regeringen.
– Jag vet inte hur politikerna resonerar och inte heller vilken prioritering de gör. Det gäller också att de inte vill att vi gör om något i projektet, för då kan det bli förseningar. Det rimliga är att byggnationerna drar igång 2024 och är klart 2028 enligt beräkningarna, säger Andreas Eklund.
Kommande vecka ska Söderköpings kommun och Trafikverket ha ett gemensamt samråd med näringslivet i kommunen.