Som vi tidigare berättat finns ett förslag på att lägga ner två mindre förskolor i Söderköping, Engeln och Alboga västra. På torsdag ska politikerna i barn- och utbildningsnämnden ta ett beslut.
– Alboga västra är den bästa förskolan i hela Söderköping. För oss i min familj känns det fruktansvärt om den stängs. Det bästa hade varit om de flyttat barngrupperna med personal till en annan lokal. Det hade inte påverkat så mycket. Eller om man kunde få veta var personalen tar vägen, för då hade man möjlighet att följa med. Sedan vill vi ju gärna att vår son får med sig några av sina kompisar också, säger Emelie Gradell.
Hon är långt ifrån ensam om den reaktionen, flera föräldrar är trygga med sin förskola och vill helst att pedagogerna följer med barnen.
Enligt barn- och utbildningschef Anders Palmgren finns det omkring 100 tomma platser inom förskolorna, och till hösten 2024 – när ett antal av barnen börjar förskoleklass – fylls sen inte förskolorna på med lika många små barn. Enligt Palmgren kommer det även efter en eventuell nedläggning att finnas tomma platser.
– Det föds för få barn just nu. Därför måste vi göra något redan nu, säger han.
Flera föräldrar reagerar över, som de upplever det, bristande information och planering. Trots att flera av dem frågat hur det ska gå till med exempelvis ny inskolning har de inte fått besked än. De anser inte att de som tar beslut ser situationen ur ett barnperspektiv.
– Innan man tar beslut om att lägga ner måste man tänka igenom vad det innebär. En fråga som jag ställt till både kommunens ledning och politiker är hur vi ska göra med inskolningen på nästa ställe. Ska alla barnfamiljer ta halva sin semester till att skola in? Det är inte alla som har sparade föräldradagar eller har möjlighet att ta tjänstledigt, säger Emelie Gradell.
Hon får medhåll av flera föräldrar. Sara Andersson har sin tvåårige son på Alboga västra och den här veckan vill hennes arbetsgivare ha in hennes semesterönskemål.
– Om man har kvar och kan ta ut föräldradagar förlorar man ju mycket pengar. Det känns tråkigt att gå back ett par tusen kronor för att kommunen lägger ner förskolan. För en del familjer kanske det helt enkelt inte går ekonomiskt, säger Sara Andersson.
Hon har sparat en semestervecka eftersom hon inte vet när inskolningen blir aktuell.
– Den veckan hade ju min son kunnat bada och leka med sina kusiner istället för att gå på förskolan. Jag tog upp frågan med kommunen om kompensation. Om vi föräldrar förlorar ekonomiskt borde vi kunna få något, exempelvis en till två månader utan månadsavgiften, säger hon.
Barn- och utbildningschef Anders Palmgren har tagit emot dessa önskemål.
– Vår erfarenhet är att det behövs en kortare inskolning andra och tredje gången. Det är såklart olika från barn till barn, men vi ska ta med den ekonomiska frågan till politikerna, säger han.
Kommer ni föreslå ett par avgiftsfria månader?
– Nej, inte som förslag, men vi kommer informera att frågan lyfts, säger Anders Palmgren.
Flera föräldrar påtalar att barnens trygghet kan påverkas.
– Man ser verkligen inte till barnens bästa. Vi får inte heller veta om någon ur personalen får följa med barnen, säger Emelie Gradell.
Många av föräldrarna har också varit med om en flyttkarusell tidigare då Broby förskola stängdes. Då flyttades de till Alboga västra.
I området finns tre förskolor men alla är mindre enheter. Enligt barn- och utbildningschef Anders Palmgren kan föräldrarna välja var de vill att barnen ska gå.
– Vi funderar verkligen. Jag vet inte om vi vågar välja en mindre enhet igen. Risken är att de lägger ner den inom en snar framtid och jag tror inte det är bra för barn att behöva byta flera gånger, säger Emelie Gradell.
Tanken på att inte våga välja en ny mindre förskola, även om de skulle vilja det, är något som flera föräldrar lyfter fram. Sara Andersson förklarar att det finns många anledningar att de från början valde en mindre förskola.
– Mitt barn har långa dagar och därför tycker vi det är bra med en liten förskola. Vi är så nöjda och de hinner ofta göra det där lilla extra, häromdagen hade de spastund då barnen fick fotbad till exempel. Jag tror också att det är lättare för pedagogerna att se varningstecken tidigare om de har mindre grupper, säger hon.