– Platsbristen omfattar en halv avdelning, hur kan de ha missat det, frågar sig Anna-Karin Solman, vars son påverkats av bristen på förskoleplatser i Snöveltorp, och fick skolas in på förskolan i Västra Husby.
I förra veckan informerades föräldrar till barn i Östra Ryd, Västra Husby och Snöveltorp om att deras barn erbjudits förskoleplats i centrala Söderköping till hösten. Detta på grund av platsbrist i deras egna områden. Till hösten kommer tio barn att påverkas, men det egentliga platsbehovet under 2018–2019 är betydligt större och omfattar minst 20 barn. Läs mer i: "Akut förskolebrist överraskar kommunen".
Sedan vi skrev om bristen i förra veckan har flera föräldrar hört av sig och varit upprörda. Bland annat över att kommunen känt till situationen på förskolan, och att behovet av flera förskolor i området knappast kan ha kommit som en överraskning.
– Snöveltorp är ett område med väldigt många barnfamiljer, och har dessutom haft en stor inflyttning de senaste åren. Kommunen gick själva ut och sa att de ville främja tillväxten av barnfamiljer i området. Hur kommer det sig då att de inte har planerat för det, säger Anna-Karin Solman.
I december förra året skrev 41 föräldrar på Snöveltorps förskola ett mejl till Per-Arne Sterner, barn- och utbildningschef vid Söderköpings kommun. Bland annat uttrycktes en oro över situationen på förskolan med alldeles för många barn på liten yta och för få pedagoger. Föräldrarna ville veta vad kommunen tänkte göra åt saken, men något svar från Per-Arne Sterner fick de aldrig. Inte heller då de skickade mejlet i februari fick de något svar.
Per-Arne Sterner kan inte svara på varför han inte återkopplat.
– Vi har känt till situationen under en längre tid, men det har gått lite snabbare än vad vi trodde, säger han.
Enligt Per- Arne Sterner är barn- och utbildningsförvaltningens uppdrag att informera kommunstyrelsekansliets lokalförsörjning om hur många platser som behövs. Men därefter är det deras ansvar att skaffa fram lokaler.
– Vi hjälps åt, men det formella ansvaret för att ordna fram lokaler har lokalförsörjningen, säger han och bollar vidare frågan till kommundirektören Anna Thörn. (Läs hennes svar i tillhörande artikel).
Samtidigt som det är brist på förskolor drar kommunen ner på dagbarnvårdare. En förälder som hört av sig till oss berättar att hennes och sex andra barn just fått besked om att de kommer att flyttas över till Västra Husby förskola.
– Vi hade två dagbarnvårdare, men när en gick i pension var vi tvungna att dra in den andra tjänsten. Detta eftersom det ska finnas ett barnunderlag tillräckligt för att täcka minst tre dagbarnvårdare, säger Per Arne Sterner.
Anna-Karin Solman tycker att det är märkligt.
– Vi har aldrig informerats om att det funnits dagbarnvårdare att tillgå, säger hon.
Gemensamt för de föräldrar vi varit i kontakt med är att de anser att frågan behandlats för slappt av kommunen.
– Jag arbetar i Vilbergen, och kommer att vara tvungen att åka till Söderköping och lämna barn. Det innebär att mitt barn kommer att lämnas tidigare, och hämtas senare vilket också innebär en extra kostnad för kommunen i form av bemanning, säger Anna-Karin Solman.