Får angripna och dödade av varg

Fem får har dödats – eller fått avlivas – efter ett vargangrepp söder om Söderköping. Men inga planer finns på skyddsjakt i området i nuläget.


Fem får har dödats – eller fått avlivas – efter ett vargangrepp söder om Söderköping. På bilden syns dock en tidigare varg på Skansen.

Fem får har dödats – eller fått avlivas – efter ett vargangrepp söder om Söderköping. På bilden syns dock en tidigare varg på Skansen.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Söderköping2024-06-11 13:06

Tisdagen den 4 juni dödades eller avlivades fem får till följd av ett varg-angrepp på en gård söder om Söderköping. Länsstyrelsen går inte ut med exakt var angreppet skedde men skriver att tamdjuren sannolikt dödades vid ett tillfälle. Flertalet av djuren hade bitmärken som Länsstyrelsen bedömer kommer från varg.

Lovisa Häggström, handläggare för artskydd och vilt på Länsstyrelsen i Östergötland, har inte kunnat svara på NT:s frågor över telefon men har svarat via mejl.

Vad kan det röra sig om för varg?

"Vid angreppet togs prover för att kunna göra DNA-prov. När vi fått svar på de proverna kan vi eventuellt säga vilken varg det är", skriver hon.

Behöver djurägare i Söderköping och Valdemarsvik tänka på något extra nu?

"Det finns ofta vargar som vandrar i södra delen av länet. För djurägare är det alltid bra att se över sina staket och vill de ha råd om åtgärder så kan de kontakta Länsstyrelsen eller hitta information på viltskadecenters hemsida om åtgärder för skador på tamdjur".

Kommer det bli skyddsjakt på det här fallet söder om Söderköping?

"Det finns möjlighet att det blir skyddsjakt i framtiden men just nu planeras inte det".

Dagen innan angreppet söder om Söderköping skedde en liknande händelse en bit från Gamleby i Västerviks kommun. Vid det tillfället fick tre får sätta livet till. Ett hade dödats av vargen och två var så illa skadade att de fick avlivas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!