Facit: Här är det bäst att bygga ny återvinningscentral

En nyligen gjord lokaliseringsutredning pekar ut området vid nuvarande VA-kontoret som den bästa platsen för en ny återvinningscentral.

Återvinningen vid Hjälmsborg ska ersättas med en ny och deponin ska sluttäckas senast till 2025.

Återvinningen vid Hjälmsborg ska ersättas med en ny och deponin ska sluttäckas senast till 2025.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2020-12-18 16:00

Återvinningscentralen Hjälmsborgs dagar är räknade, den gamla deponin ska vara sluttäckt 2025 enligt ett beslut från länsstyrelsen. För att kunna börja processen med sluttäckning behöver återvinningscentralen stängas 2022.

– I vår värld är det ganska kort om tid och betyder att vi måste börja bygga en ny återvinningscentral relativt snart, säger Theres Stark, VA- och renhållningschef.

Redan 2016 tog servicenämnden ett beslut om att en ny återvinning ska byggas vid VA-kontoret, som ligger på vägen ut mot Vikbolandet. 

På uppdrag av politikerna har det nu ändå gjorts en lokaliseringsprövning där en konsult har utrett fyra olika alternativa platser för en ny anläggning. Hjälmsborg Norra, Lilla Vännerstorp, Järpdalen och Korsbrinken. I utredningen jämförs de olika platserna i olika avseenden, bland annat infrastruktur, miljö, ekonomi och vad kunderna tycker. 

Placeringen på nuvarande återvinningscentralen är inte optimal – av flera skäl.

– Det har framkommit tydligt i våra enkäter att det kunderna är mest missnöjda med är att den ligger åt fel håll. Det är inte så många av våra kunder som åker till Östra Ryd normalt sett, säger Theres Stark.

Det är heller inte bra ur ett miljöperspektiv att möbler och skräp åker till Hjälmsborg när det sen ändå ska köras till Händelö för förbränning eller till annan återvinning i Norrköping. Ur den aspekten ligger Lilla Vännerstorp, alltså området intill VA-kontoret, bättre till.

– Det är bättre för de allra flesta att åka hit, många arbetspendlar eller åker och handlar i Norrköping, säger Theres Stark.

För att få bygga en återvinningscentral krävs dock att det finns en detaljplan som tillåter en sådan. Någon sådan finns inte idag, vilket är ett stressmoment eftersom tiden är knapp. 

Däremot pågår ett detaljplanearbete för området runt VA-kontoret. Där planeras för ett område liknande det i Slussporten utmed E22, med småskalig industri och verksamheter.

Theres Stark konstaterar att utredningen pekar ut det här området som det bästa alternativet.

– Det är bra att det sammanfaller med den platsen där vi snabbast kan få fram en klar detaljplan.

Dessutom menar hon att kombinationen sällanköpshandel och återvinning är passande.

– Man har arbetskläderna på sig och kan passa på att handla poolkemikalier eller klinkers exempelvis. Ett sånt område får 30 000 besökare till sig årligen tack vare återvinningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!