När Nils Funcke, yttrande- och tryckfrihetsexpert, tar del av den skrivelse Bettan Hägg, behandlingsassistent vid Söderköpings kommunala hemtjänst, har skrivit under åt kommunen reagerar han starkt.
– Punkt ett är direkt olämplig. Det kan mycket väl vara så att Bettan Häggs kritik mot den här personen är berättigad, men upplevs som en kränkning. En kränkning är subjektiv. Kommunen kan därför inte tvinga någon att inte uttala sig kritiskt om en annan person. Det handlar om den anställdes rätt till yttrandefrihet.
– Med punkt fyra går HR-chefen definitivt över gränsen för vad som är acceptabelt. En myndighet får inte vidta någon åtgärd överhuvudtaget, det handlar inte bara om arbetsrättsliga åtgärder. Även ett sådant här samtal, där man upplyser någon om vilka konsekvenser ett uttalande kan få för kommunen, är en åtgärd, säger han.
Enligt Nils Funcke strider HR-chefens agerande mot tryckfrihetsförordningen och inskränker i meddelarfriheten för den kommunanställda.
– Det här borde anmälas till justitieombudsmannen och till justitiekanslern, och leda till en reprimand från kommunledningen.
– Det handlar om en otillbörlig påtryckning från någon som representerar kommunen. Och finns dessutom nedskrivet och kan anses som överlagt, det är extra allvarligt.
Nils Funcke säger att skrivelsen är en indikation på att något inte står rätt till i kommunen.
– En HR-chef, om någon, ska ha kännedom om det regelverk som vår riksdag ansett varit så centralt att de skrivit in i grundlagen.
– Kommunledningen måste se över det här – är det fler höga chefer som inte begripit var gränsen går. I så fall behövs det kraftiga utbildningsinsatser.