Evelina och Markus har färgglada ägg året runt

Hos Evelina Wärendh och Markus Stenqvist blir det inte bara färgglada ägg till påsk. Med 22 hönor av flera olika raser kan de skörda från en färgfull äggpalett varje dag. "De som är lite mörkbruna är min favorit", säger Evelina Wärendh.

Evelina Wärendh var till en början tveksam till att skaffa höns. "Men nu älskar jag dem", säger hon.

Evelina Wärendh var till en början tveksam till att skaffa höns. "Men nu älskar jag dem", säger hon.

Foto: Sandra Fagerkrantz

Söderköping2024-03-29 11:00

Uppemot tio ägg om dagen kan de hämta från hönshuset på tomten. Olivgröna, ljust gröna och de som snuddar på turkos, beigea i olika nyanser, något mörkbrunt och så ett och annat ägg som blir lite småprickigt. Evelinas och Markus hönor bjuder på en varierad färgpalett. För bara något år sedan flyttade de första hönorna in. 

– De första sex hönsen vi köpte var egentligen ett spontanköp. Det var Marcus som började prata om höns, men jag har nog aldrig tidigare riktigt känt att jag vill ha höns. Men nu älskar jag dem, säger Evelina.

undefined
Färgerna på äggen varierar, men det blir alltid en fin blandning att plocka in.
undefined
Flera av äggen väger uppemot 100 gram. Titt som tätt har de dubbla gulor.
undefined
"Jag var lite rädd för dem till en början, men det gick över fort", säger Evelina Wärendh.

Hon och hennes sambo, Markus Stenqvist, bor i Björsätter strax utanför Söderköping. Intresset för höns har Evelina vuxit in i med tiden, medan Markus hade det med sig in i förhållandet.

– Jag har haft höns tidigare, så jag tyckte att vi kunde ha det när vi flyttade hit, säger Markus.

undefined
Markus Stenqvist har haft höns tidigare, så han ville gärna att de skulle skaffa en liten flock.
undefined
Det finns ingen tupp i hönsgården, men en av hönorna har tagit på sig ledarrollen. "Hon håller koll på allt och alla", säger Evelina Wärendh.

På lite mer än ett år har de nu hunnit skaffa sig 22 hönor av nio olika raser, en flock som växt efter hand. Majoriteten är inköpa som vuxna, men sex av dem tillkom som kycklingar, blott sju dagar gamla.

– Det där med kycklingar gör vi nog inte om. Det var mysigt, men också ganska stökigt, säger Evelina.

undefined
Här bor hönor av raserna australorp, kopparmaran, fiftyfive flowery, grönvärparmix, cream legbar, brahma, faverolle, silkeshöna och silveruddsblå.
undefined
Ganska nyligen dubblerades flocken, när elva nya hönor flyttade in.

När de flyttade in i sitt gemensamma hem fanns här redan ett litet hus på tomten som använts för annan form av djurhållning av tidigare ägare. Paret har i dag anpassat det efter hönsens behov. Härifrån skördar de närmare ett dussin pastellfärgade ägg om dagen.

– Vi äter faktiskt ganska mycket ägg, men inte riktigt så mycket. Vi ger bort en del till vänner och familj och säljer i väldigt liten skala till grannar ibland.

Tänker ni att ni vill utveckla försäljningsbiten i framtiden?

– Vi får se lite hur mycket ägg vi får, ungefär hälften av flocken är ju relativt nyinflyttad så det är svårt att säga hur mycket ägg de kommer att ge. Men det skulle vara roligt att sälja lite mer framöver. Så det betalar sig lite själva. 

undefined
Evelina Wärendh var till en början tveksam till att skaffa höns. "Men nu älskar jag dem", säger hon.

Till sommaren ska hönshuset byggas ut, men några fler höns finns det inga konkreta planer på.

– Det skulle i så fall vara fler kopparmaraner, de lägger mörkbruna ägg, det är min favorit. Jag har också sett att det finns en ras som lägger rosa ägg, det skulle jag vilja lägga till i paletten, även om vi har fin variation på färgerna som det är. 

Köper ni någonsin ägg i affären?

– Nej! Nej, nej, nej. Det skulle ju vara ett brott!, säger Evelina.

undefined
Paret har sålt lite ägg till grannar. "De går år direkt om vi säger att vi vill sälja", säger Evelina Wärendh.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!