En grön oas i Söderköping

Nu börjar det påtas och planteras. I föreningsdrivna Örtagården, Söderköpings gröna oas, är jobbet i full gång inför en ny säsong.

Kryddat. Gerd Svensson vet mycket om örter och medicinalväxter.

Kryddat. Gerd Svensson vet mycket om örter och medicinalväxter.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Söderköping2016-05-06 01:43

– Hit är alla välkomna, det är ju det vi jobbar för, och det är öppet till 21 på kvällen, säger Margareta Zackrisson, ordförande i Örtagårdsföreningen i Söderköping.

Det finns flera trädgårdmöbler men även ett lusthus att slå sig ner i. Många har med en fikakorg och i örtagården kan man också passa på att köpa plantor när någon av medlemmarna är här, säkrast på tisdags- och lördagsförmiddagar. Nu går det också att betala med Swish på mobilen.

När NT besöker är det nio kvinnor som arbetar här med att plantera, sätta ut skyltar, klippa rosor och fixa till.

Det blir en trivsam blandning av arbete och gemenskap. En kaffepaus unnar man sig och det är Marianne Karlsson som fixat fika den här gången. Det blir förstås mycket trädgårdsprat, det stora intresse som förenar.

Gerd Svensson vet det mesta om örter och medicinalväxter.

– Jag gör också salvor och teér, säger Gerd Svensson som gått tvåårig örtterapikurs.

Inger Johansson sätter lappar i burkarna där persiljan odlas, det måste vara ordning och reda.

– Jag trivs med att jobba här, säger Inger Johansson.

Övriga som jobbar den här dagen är Barbro Johansson, Annmari Svensson, Hanna Meixner, Mary Nilsson, Marianne Karlsson och Ann-Marie Ternstad som står på en stege och klipper rosor.

– Jag är också med i Sankta Ragnhilds trädgårdsförening och vi har ett land här i örtagården och den 21 maj mellan 10-16 ska vi ha plantförsäljning här, säger Ann-Marie Ternstad. Då är det också kaffeservering i örtagården.

Stor hjälp har föreningen också av Hamra Dagcenter som hjälper till att klippa träd och köra bort risavfall.

Örtagården startades av en samling entusiaster i slutet av 1980-talet. Då var här en övervuxen tomt bakom EFS huset Skönbergagatan 18, vilken skulle ge plats för radhus, något som kommunen senare backade på.

Det nära 900 kvm stora området delas på två ägare, Ramunderstaden AB samt familjen Appelvang som köpte EFS-huset 1996, där föreningen nu får ha lokaler. Idag har föreningen ett 70-tal medlemmar, men fler är välkomna.

Det har hänt mycket under de 27 åren. Flera studiecirklar varav en om permakulturodling med Gertrud Bjureström som kursledare vilket utmynnade i uppbyggnad av en så kallad kryddspiral där kryddodlingarna kan få den specialjord som behövs.

Margareta Zackrisson är föreningens ordförande.
Margareta Zackrisson är föreningens ordförande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om