Elever gör insamling till afrikansk barnby

Det finns 442 SOS-Barnbyar i 131 länder jorden runt - och nu har fem elever på Nyströmska skolan startat en pengainsamling till bygget av ytterligare en barnby i västafrikanska landet Benin.

- Öppna plånboken och skänk en slant till SOS-Barnbyar, uppmanar de här eleverna vars projekt­arbete har ett välgörande mål. Från vänster: Johanna Månsson, Emelie Bark, Catrin Weisinger, Emma Andersson och Sofie Johansson.Foto: HENRIK JOHANSSON

- Öppna plånboken och skänk en slant till SOS-Barnbyar, uppmanar de här eleverna vars projekt­arbete har ett välgörande mål. Från vänster: Johanna Månsson, Emelie Bark, Catrin Weisinger, Emma Andersson och Sofie Johansson.Foto: HENRIK JOHANSSON

Foto:

SÖDERKÖPING2004-10-15 04:00
Johanna Månsson, Emma Andersson, Emelie Bark, Sofie Johansson och Catrin Weisinger studerar samhälle och ekonomi i tredje årskursen.
Som projektarbete valde de att göra en insamling till SOS-Barnbyar i Benin, ett land precis en fjärdedel så stort som Sverige och med en folkmängd på knappt sju miljoner invånare.
Många är fattiga, icke läskunniga och är sjuka i aids, många barn saknar hem och föräldrar.

SOS-Barnbyar
- Från början tänkte vi göra en insamling av kläder och leksaker och skicka det till något land, men det kostar pengar att skicka en hjälpsändning, säger Johanna Månsson.
I stället fick de kontakt med SOS-Barnbyar, en internationell medlemsorganisation som funnits i Sverige sedan 1972, och bestämde sig för att göra en insats för barnen i Benin.
SOS-Barnbyars svenska generalsekreterare, Elisabeth Andersson, är informerad om projektet.

12 000 ska få hjälp
I Dassa-Zoumé byggs nya barnbyn. Drygt 12 000 barn och vuxna ska få hjälp där.
Vid byn uppförs också förskola, skola samt medicinskt och socialt center - och finansieringen sker helt genom bidrag från svenska privatpersoner och företag.
Det är till detta bygge eleverna uppmanar företagarna att bidra med en valfri slant. Pengarna sätts in på postgirokonto och förmedlas oavkortat till barnbyn.
- Projektarbetet är på 100 poäng, så det är en ganska stor kurs som vi lagt ned många timmar på, säger Emma Andersson.
- Vi får nytta av kunskaper inom bland annat ekonomi, marknadsföring och svenska språket, säger kvintetten.
Allt förberedande arbete är klart, nu återstår att se hur många företag som nappar på erbjudandet att bidra. Hittills har det faktiskt gått trögt:
- Vi har skickat brev och ringt till en del företag, berättar de och nämner att de uppvaktat sex större lokala företag, inklusive kommunala bostadsbolaget Ramunderstaden AB, plus Holmen Paper i Norrköping.

Klart efter jullovet
- Från fyra företag har vi fått svar. De tycker att det är så många som skickar erbjudanden om att skänka pengar, säger insamlarna som funderar på att vända sig till ännu fler företag.
Efter jullovet ska projektet redovisas.
- Men postgirokontot kommer att vara öppet även efter jul, säger Sofie Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om